• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Är inte du för gammal för att hänga med snorungar?” ”Rebecka” berättar om konfrontationen med den beväpnade gängmannen. Foto: SVT/Kalle Segerbäck

”Rebecka” utmanade gängledaren – stoppade 13-åriga sonens morduppdrag

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

När ”Rebecka” förstod att hennes 13-åriga son dragits in i ett kriminellt gäng agerade hon handgripligen mot den beväpnade ledaren. Konsekvenserna blev dramatiska – idag lever hon och sonen åtskilda på hemlig ort.

”Rebecka” märkte successivt att sonens beteende förändrades. Från att ha skött skolan och varit social, mådde han allt sämre och började isolera sig. När hon hittade en extra telefon i hans rum och såg hur han kom hem med märkeskläder börjar hon ana oråd, berättar hon för Uppdrag gransknings reporter Karwan Faraj.

Se serien ”Skyttarna” i SVT Play

En sen kväll förra året förändrades allt. Utanför bostaden såg hon sin son tillsammans med en gängkriminell man. Hon såg rädslan i sin sons ögon och tappade kontrollen.

– Vi börjar slåss därute på gatan. Han får ner mig på marken och tar stryptag, säger hon.

Hör ”Rebecka” berätta om konfrontationen med den gängkriminella mannen i klippet ovan.

Sonens uppdrag: Skjuta någon i huvudet

Den kvällen förstod ”Rebecka” att den 13-åriga sonen fått ett mordkontrakt som innebar att han skulle skjuta en person i huvudet.

– Han ville inte skada någon, och säger nu i efterhand att han försökte ta sig ur så många gånger men det gick inte. Och som 13-åring, vad har du för ansvar då förutom att säga nej, stopp, jag vill inte?

”Rebecka”, som själv vuxit upp i en kriminell miljö, lämnade allt bakom sig för att kunna satsa på att bli en bra förälder.

– Man klandrar ju sig själv. Innan han hamnade i gängkriminaliteten flaggade jag för Socialtjänsten, säger hon.

Nu efteråt är ingenting sig likt. Sonen utförde aldrig gängets morduppdrag men han och ”Rebecka” lever idag åtskilda på skyddade adresser.

– Hans liv är i princip förstört, säger ”Rebecka”.

Serien ”Skyttarna” ingår i Uppdrag gransknings satsning om gängkriminalitet under våren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.