Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur bra koll har du? SVT:s reporter: ”Trots att det är så viktigt för dig – så kan du väldigt lite om det” Foto: SVT

Så låg kunskap har svenskarna om sin viktigaste valfråga

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Trots att sjukvården under flera år listats som väljarnas viktigaste valfråga är svenskarnas kunskap om hur den styrs låg. Hälften av befolkningen vet inte vem som bär ansvaret – det visar en Novus-undersökning som Uppdrag granskning beställt. 

Under tre veckor kommer Uppdrag granskning och SVT:s lokala redaktioner att granska Sveriges regioner. Deras enskilt största uppdrag är hälso- och sjukvård. Väljarna har under de senaste åren rankat just sjukvården som den viktigaste valfrågan, enligt Novus undersökningar. 

Men långt ifrån alla svenskar har koll på att sjukvården faktiskt är regionernas ansvar. 

I en Novus-undersökning som Uppdrag granskning har beställt svarar knappt hälften, 47 procent, att det är regionernas ansvar att människor ska få hälso- och sjukvård. 41 procent tror att det är riksdagen och 11 procent tror att sjukvården är kommunernas ansvar.   

– Det är ett stort problem därför att regionerna har väldigt mycket makt över något som folk tycker är väldigt viktigt – nämligen sjukvården, säger Bo Rothstein, seniorprofessor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. 

”Det glömda valet” 

I Novus-undersökningen framkommer flera uppgifter som visar på svenskarnas kunskapsnivå om landets regioner. Det handlar bland annat om vilka partier som styr – och vad som skiljer partierna åt. Knappt hälften av svenskarna (48 procent) vet vilket parti som styr i regionen de bor. 

I undersökningen syns också tydligt att man inte tycker regionvalet är lika viktigt som valet till riksdag och kommun.  

77 procent svarar att riksdagsvalet är det viktigaste valet, 11 procent svarar att valet till kommun är viktigast. Endast 4 procent tycker att valet till regionerna är viktigast.  

Bo Rothstein tycker att det är problematiskt att alla tre valen sker vid samma tillfälle eftersom få väljare kan hålla tre val i huvudet samtidigt. 

– I den forskning som jag sysslar med brukar man prata om regionval, eller det som tidigare hette landstingsvalet, som det gömda eller det glömda valet. Väljarna har väldigt lite kunskaper om vad som sker där, vilka politikerna är, vad de står för och så vidare. Man röstar men väldigt få vet vad de röstar på.  

• Inte ens var femte svensk (17 procent) kan namnet på en aktiv regionpolitiker i sin egen region.  

• Mindre än hälften (41 procent) svarar att de satte sig in i partiets sjukvårdspolitik eller regionspolitik senast de röstade i ett regionval. 

• Endast runt var fjärde svensk (27%) svarar att de skulle kunna besvara vad som skiljer partierna åt i sjukvårdsfrågor på regionnivå.

Enkätundersökningen:

• Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av SVT:s Uppdrag granskning.  

• Målgruppen som undersökts är svenskar över 18 år.  

• Undersökningen har gjorts genom telefonintervjuer med 1000 personer under 25 oktober och 4 november 2021. Svarsfrekvensen är 46 procent, vilket innebär att Novus har ringt 2174 personer för att få tag på 1000 svarande. 

• Undersökningen har en signifikansnivå på 95 procent. 

FELMARGINALER VID 1000 INTERVJUER: 

Vid utfall 10/90: +/- 1,86 procent 

Vid utfall 20/80: +/- 2,48 procent  

Vid utfall 30/70: +/- 2,84 procent  

Vid utfall 40/60: +/- 3,04 procent 

Vid utfall 50/50: +/- 3,10 procent  

Om det ser ut som om svaren inte summerar till 100% beror det på att procentsatserna redovisas utan decimaler.

FRÅGA: Om du skulle rangordna valen till riksdag, region och kommun efter vilket du tycker är det viktigaste för dig där 1 är viktigast och 3 minst viktigt. Hur skulle du rangordna de tre valen? (Andel 1:a svar)

Riksdagsvalet 77%

Regionvalet 4 %

Kommunalvalet 11%

Inget av dem 1%

Vet ej 7%

Ej svar 1%

FRÅGA: Vem har huvudansvaret för att människor ska få hälso- och sjukvård i Sverige? Är det...

Riksdagen 41%

Regionen 47%

Kommunen 7%

Vet ej 5%

Ej svar 1%

FRÅGA: När du senast röstade i valet till regionen, satte du dig då in i det partiets sjukvårdspolitik eller regionspolitik?

Ja 41%

Nej 48%

Minns ej 4%

Har inte röstat i regionvalet 6%

Ej svar 2%

FRÅGA: Vilket eller vilka partier tror du styr i din region?

Svarade rätt (minst ett parti) 48%

Svarade fel 28%

Vet ej/ej svar 24%

FRÅGA: Kan du namnet på en regionpolitiker i din region som är aktiv idag?

Ja, nämligen... 17%

Nej 82%

Ej svar 1%

FRÅGA: Om du fick en fråga om vad som skiljer partierna åt i sjukvårdsfrågor på regionnivå, tror du att du skulle kunna ge ett svar?

Ja 27%

Nej 71%

Ej svar 1%

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.