Professorn: ”Brå bör göras en seriös studie om varför” Foto: SVT

Sarnecki vill studera våldtäktsstatistiken: ”Vi borde ha forskat på det här betydligt mer intensivt”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

I dag saknas forskning på varför utlandsfödda är överrepresenterade i våldtäktsstatistiken. Nu vill kriminologen Jerzy Sarnecki studera bland annat överrepresentationen i sexbrott.
– Jag tror att vi kommer att se att det är fattiga, unga män med invandrarbakgrund som begår den typen av brott.

Att utlandsfödda är överrepresenterade i våldtäktsstatistiken, liksom annan brottsstatistik, är en fråga som debatterats länge.

Redan för 30 år sedan efterlystes mer kunskap om orsakerna. Men trots det saknas fortfarande forskning på vad det beror på.

– Det kan man väl säga är delvis mitt eget och mina kollegers fel. Vi borde ha forskat på det här betydligt mer intensivt. Nu kanske jag inte är den största syndaren för jag har ändå gjort en del forskning om invandrare och brott, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

”Helt öppen för andra resultat”

Nu söker han finansiering till ett forskningsprojekt där han tillsammans med forskarkolleger ska undersöka orsakerna till invandrares överrepresentation i brott, med särskilt fokus på vålds- och sexbrott.

Jerzy Sarnecki förklarar att han är öppen för att kulturella faktorer kan spela roll men han tror redan nu, med utgångspunkt i tidigare forskning, att sociala och ekonomiska faktorer kommer vara en stor del av förklaringen till överrepresentationen.

– Jag har alltså studerat det här i 45 år och hittills har jag alltid hittat sådana effekter, så jag har ganska goda skäl att förvänta mig att det blir så. Men jag är helt öppen för andra resultat om det nu visar sig att det är andra faktorer.

Processen att skriva ansökan har varit igång i ett halvår, och får projektet finansiering så kan forskningen starta under nästa år.

Uppdrag gransknings reportage Dömda för våldtäkt finns att se på SVT Play. Programmet sändes onsdagen den 22 augusti 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dömda för våldtäkt

Mer i ämnet