Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se meddelandena från bedragarens telefon i videon. Foto: SVT

Se varningen till bedragaren: ”Kasta din lur”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Hackaren ser i sina inspelningar hur en bedragare varnas efter Uppdrag granskning. ”Kasta din lur” står det i en krypterad chatt. Ett meddelande som skickades kort efter granskningen publicerades.

Flera misstänkta i bedragarligan har häktats efter att hackaren delat information och inspelningar med polisen. Fyra personer är misstänkta för grovt bedrägeri. Men andra personer som hackaren har kartlagt är på fri fot.

En av dem kallar sig för ”Jakob”. Under ett halvår har hackaren kunnat följa hur ”Jakob” reser mellan bland annat Dubai, Norge och Sverige. Och hur han över telefon ljuger för äldre för att lura dem på pengar.

”Det har skett en beställning fem solpaneler till ett värde av 57  450 kronor via faktura som registrerats via bankID”.

Den anonyma hackaren är fortfarande inne i flera av bedragarnas datorer. När SVT:s granskning publicerades på onsdagsmorgonen dröjde det inte länge förrän hackaren såg reaktioner och hur länkar till SVT Play skickades.

”Här varnas bedragaren ”Jakob” om Uppdrag gransknings reportage”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.