Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Målet där sex unga portugiser stämde Sverige och 32 andra stater har avvisats. Samtidigt lyckas en grupp äldre kvinnor få rätt mot Schweiz. Foto: Global legal action network/SVT

Schweiz fälls i Europadomstolen: Otillräckliga åtgärder mot klimatförändringarna

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Schweiz fälls i Europadomstolen för att kränka en grupp äldre kvinnors mänskliga rättigheter genom att inte ha vidtagit tillräckliga åtgärder mot klimatförändringarna. Ett annat klimatmål mot Sverige och 32 andra stater avvisas.

Europadomstolen har gett besked i sina första klimatmål. Schweiz fälls för att inte ha gjort tillräckligt för att stoppa klimatförändringarna. De två andra målen avvisas.

Det mål som resulterade i en fällande dom kallas för Klimaseniorinnen. Målet handlar om en grupp äldre kvinnor som beskriver sig som mer utsatta för klimatförändringar än andra.

– Äldre kvinnor är mycket mer påverkade under värmeböljor, säger Pia Hollenstein, en representant för Klimaseniorinnen, i Uppdrag granskning: Unga mot staten.

Europadomstolen skriver bland annat i sin dom att Schweiz har misslyckats med att fullfölja sina plikter enligt Europakonventionen genom att inte ha ett tillräckligt regelverk för utsläppsminskningar på plats, och att de inte har efterlevt sina tidigare klimatmål.

Målet mot Sverige och andra avvisas

Ett av de två mål som avvisades handlar om sex portugiser som ville att Europadomstolen skulle döma Sverige och ytterligare 32 länder och beordra dem att minska sina utsläpp av växthusgaser.

De menade bland annat att ländernas bidrag till klimatförändringarna kränker deras rätt till liv och hälsa.

– Det påverkar deras möjligheter till sömn, träning och vara utomhus, säger Gearóid Ó Cuinn, chef for organisationen Global legal action network som står bakom stämningen.

UD: ”Det sambandet kan man inte dra”

De 33 staterna samordnade sitt försvar i målet med de sex portugiserna.

De håller med om att mer behöver göras i klimatfrågan, förklarar Sveriges representant Elinor Hammarskjöld. Men de menar att de unga portugisernas fråga inte borde vara föremål för Europadomstolen.

– Då måste man visa att ett land har gjort något som direkt har kränkt mina eller dina eller i det här fallet de portugisiska ungdomarnas mänskliga rättigheter. Då menar vi att det sambandet kan man inte dra, sa hon till SVT:s Uppdrag granskning efter förhandlingarna som hölls i höstas.

Se Uppdrag granskning: Unga mot staten – serien som som följer den svenska klimatprocessen Aurora.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.