Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
“Kom hem från jobbet och satt och grät” – hör Monicka Due-Ödegaard och Cicki Öhman, som båda tidigare jobbat på Samhall. Foto: SVT

”Skulle vara tyst och glad att jag hade ett jobb”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Samhall ska erbjuda anpassade jobb till personer med funktionsnedsättning – men flera vittnar för Uppdrag granskning om att jobben är för tuffa. På ett företag i Hedemora upplever cheferna att de tar emot personer som “inte platsar” på Samhall.

Företaget Koopus sysslar med montering av hörselskydd och ska, precis som andra som säljer produkter, få ekonomin att gå runt. Men som ett så kallat arbetsintegrerat socialt företag tar de också in personer som står långt i från arbetsmarknaden. 

– Vi skruvar hela tiden på arbetsuppgifter, på kravställningar, alla de bitarna. Ingen ska behöva misslyckas hos oss, det är nog den viktigaste grejen, säger Åke Hedblom, vd för Koopus.

LÄS MER: Så sållar Samhall bort ”svaga” med funktionsnedsättning

Arbetsförmedlingen bidrar med ekonomiskt stöd som ska täcka en viss procent av den anställdes lön, beroende på hur nedsatt arbetsförmåga personen har och vilka anpassningar som behövs.

”Ställs för höga krav på Samhall”

Likt Samhall erbjuder företaget i Hedemora jobb till personer med funktionsnedsättning av olika slag – men de upplever att bilden av Samhall inte stämmer. 

– Vi har några medarbetare här som varit på Samhall som inte platsar, för att de har inte så stor arbetsförmåga som krävs för att jobba på Samhall, säger Mats Mårtensson, HR-samordnare på Koopus.

Hur menar du att de inte platsar?

– De klarar inte jobbet där. Det ställs för höga krav på Samhall, på medarbetarna där.    

Kom hem från jobbet: ”Satt och grät”

Monicka Due-Ödegaard är en av Koopus anställda som tidigare har jobbat på Samhall. Hon har problem med ryggen genom en kotförskjutning och pålagringar, berättar hon.

– Det var många gånger jag kom hem från jobbet och satt och grät. Man orkade inte.

Samhall ska anpassa arbetsuppgifterna efter medarbetarnas nedsatta arbetsförmåga. Trots det säger Monicka att hon fick städa på Samhall – och att hon hade ont varje dag.

Sa du till dem att du fick ont?

– Ja, men då tyckte chefen att jag bara skulle vara tyst och glad att jag hade ett jobb att gå till.

Samhall: Vi måste ta i det här

Uppdrag granskning har pratat med fler före detta anställda som vittnar om att de inte fått en individuell anpassnings- eller utvecklingsplan. 

En person säger att det bara var att ”jobba på, så länge det funkade”.

– Det är otroligt tråkigt och jag tror vi allihop upplever att arbetsmarknaden blir tuffare och tuffare. Det blir hårdare därute. Men varje som upplever detta och som inte får tillräckligt stöd av sin chef vare sig man jobbar på Samhall eller någon annanstans är ju ett misslyckande. Vi måste ta i det här, säger Cecilia Schelin Seidegård, styrelseordförande för Samhall.

Reportaget ”För svag för Samhall” finns att se på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.