Strax innan knivhugget filmades männen av en övervakningskamera på Hökarängens tunnelbaneperrong. Då överföll de en annan mörkhyad man. Foto: Övervakningskamera

SMR-män åtalas efter knivhugget i Hökarängen

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Idag talades de tre män som knivhgg Fidel Ogu i magen vid Södertörns tingsrtt, misstänkta för mordförsök med hatbrottsmotiv.

Uppdrag granskning har tidigare avslöjat hur det gick till vid nazistöverfallet i Hökarängen som höll på att kosta Fidel Ogu livet. Han var på besök i Sverige och hade precis klivit av tunnelbanan på sin väg hem till en vän när männen knutna till nynazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen (SMR) stoppade honom och högg honom i magen. Fallet har tidigare lagts ner i brist på bevisning eftersom det inte gick att visa vem som utdelat knivhugget.

Tack vare Uppdrag gransknings reportage, som sändes i april, har nya vittnesuppgifter kommit fram. Två nya vittnen som har varit av avgörande betydelse för att bevisa vad som hände på torget när Fidel Ogu höggs i magen, uppger en poliskälla till Uppdrag granskning.

UG – Det politiska våldet

Med dessa uppgifter kunde utredningen gå vidare och tre av de fyra männen som överföll Fidel Ogu kunde gripas i augusti. Männen är 18, 22 och 23 år gamla och har alla kopplingar till SMR.

Åklagaren tar upp att motivet för att kränka Fidel Ogu på grund av hans hudfärg ska ses som en försvårande omständighet. De tre männen åtalas även för en misshandel samma kväll på Hökarängens tunnelbanestation.

De tre männen är sedan tidigare kända av polisen från upploppen i Kärrtorp där en antirasistisk demonstration attackerades av SMR-män.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Det politiska våldet

Mer i ämnet