Bertil Hult är en av kunderna hos byrån Appleby, som de flesta av dokumenten i Paradisläckan kommer från. Foto: TT

Svenske miljardären slussar pengar till skatteparadis

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Bertil Hult är en av världens rikaste personer. Hans språkimperium EF spänner över hela världen och innefattar långt över 100 företag. Men Uppdrag granskning kan nu avslöja en hemlig struktur av bolag – i skatteparadis.

Han är superentreprenören som sedan mitten av 1960-talet har byggt upp språkresekoncernen EF, Education First, som enligt bolaget har verksamhet i 116 länder – med över 40 000 anställda.

Bertil Hult sägs vara god för över 35 miljarder kronor. Han är en doldis som sällan ger intervjuer, men beskrivs som en lyxlirare, känd för sina storslagna fester med inhyrda artister som Janet Jackson, Elton John och Rod Stewart, och för sina lyxyachter och exklusiva jetplan.

Paradisläckan

Kund hos Appleby

Kartlägger man Bertil Hult och EF får man en lång lista med bolag, med säte runt om i världen, där EF bedriver sin normala verksamhet. Det är här Bertil Hults EF tjänar pengar. Men Bertil Hult är också kund hos juristbyrån Appelby, vars interna läckta handlingar är grunden till Paradisläckan.

Byrån har som affärsidé att hjälpa stora bolag och förmögna personer att undvika skatt. Och de tusentals sidor som rör Hult i Paradisläckan avslöjar en alternativ struktur.

En dold struktur

Uppdrag granskning hittar över 25 bolag i olika skatteparadis, främst på Bermuda. Det är till stora delar en hemlig struktur, omöjlig att se om man inte har tillgång till de interna dokumenten.

Här finns bolagshandlingar, styrelseprotokoll och i bolag efter bolag garantier om total skattebefrielse.

I den här bolagsstrukturen finns Hults två exklusiva privatjet som flög kronprinsessan Victoria och prins Daniel på deras bröllopsresa år 2010.

Här finns också lyxyachten Erica XII som kronprinsessparet seglade med.

Lyxyachten Erica XII.

Men Bertil Hults upplägg i skatteparadis handlar om mer än plan och båtar. Dokumenten i Paradisläckan avslöjar hur pengar flyttas från EF:s operativa bolag till bolagen i skatteparadis. Uppdrag granskning hittar avtal där brevlådeföretagen sedan lång tid tillbaka tagit betalt för royalties, serviceavtal och licenser.

På så sätt minskas vinsten, och därmed skatten, för de EF-bolag som finns i länder med högre bolagsskatt. Uppdrag granskning kommer i kontakt med en person med insyn i Hults verksamhet i skatteparadisen:

”Jag tror att många är medvetna om att det var aggressiv skatteplanering. Men det är inget man talar om på företaget, det sitter i väggarna, man ifrågasätter inte.”

Ett exempel

Bolaget Signum international i skatteparadiset Luxemburg, äger exempelvis rättigheterna till några av EF:s  varumärken, och har vinster på hundratals miljoner kronor de senaste åren. Bolaget ägs i sin tur av brevlådeföretaget Blue Bear ltd på Malta, som i slutänden ägs av Bertil Hult själv.

Genom en kedja av utbetalningar har Hult under de tre senaste åren tagit ut motsvarande drygt 300 miljoner kronor i aktieutdelning – bara i den här strukturen.

”En aggressiv skatteplanering”

Hur mycket skatt Hult betalat på aktieutdelningen är inte offentligt, han uppges ha ett särskilt sekretessbelagt skatteavtal med den schweiziska myndigheterna, och det finns inga dokument i läckan som rör hans privata skattebetalningar.

Det är ett extremt komplicerat upplägg som syftar till att betala så lite skatt som

Torsten Fensby Foto: SVT

möjligt, säger Torsten Fensby, en av Sveriges främsta experter på skatteflykt.

– Men jag är inte säker på att han ägnar sig åt någonting som är olagligt. Däremot är det en aggressiv skatteplanering, säger han.

EF: Var inte av skatteskäl

Uppdrag granskning försöker i över tre veckor att få en intervju med Bertil Hult, som sedan länge bor i Schweiz. Men utan resultat, istället får vi svar från EF via mejl.

”Vår bolagsstruktur världen över speglar den verksamhet vi bedriver i de olika länder där vi finns representerade, och avsikten med den strukturen är inte att ”undgå skatt”, som ni spekulerar i.”

EF skriver att Hults yacht och flyg inte varit registrerade på Bermuda av skatteskäl, att Hult betalt för alla resor han gjort privat, och att man skattat enligt gällande regler.

Hur mycket pengar Hult och EF har sparat på uppläggen i skatteparadis går inte att säga – sekretessen gällande bolagen på Bermuda är i det närmaste total. Det finns inget i kartläggningen som tyder på brottslig verksamhet.

EF har valt att svara på Uppdrag gransknings frågor via mejl. I deras senaste svar har EF också sammanställt delar av den kommunikation som förekommit och bett om att Uppdrag granskning ska publicera sammanställningen. Här publicerar vi därför mejlväxlingen, eftersom vi bedömer att det kan vara av intresse för vår publik att del av den.

Fakta: Paradisläckan

Paradisläckan, eller Paradise Papers, består av 13,4 miljoner dokument från två juristbyråer samt bolagsregister i 19 av världens skatteparadis och slutna territorier.

Läckan kom först den tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung till del. Dokumenten delades sedan med det internationella journalistnätverket ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists, som tillsammans med 382 journalister från 67 länder har granskat innehållet. Tre svenska redaktioner är en del av samarbetet. Uppdrag granskning, SVT Nyheter och nyhetsbyrån TT.

Datan består av handlingar som rör 180 olika länder. Det handlar bland annat om bolagshandlingar, passkopior och e-post. Informationen i dokumenten spänner över nästan 70 år, 1950 till 2016.

De flesta av de läckta dokumenten kommer från juristbyrån Appleby som har kontor i flera av världens skatteparadis. Förutom Appleby har även dokument läckt från en annan juristbyrå – Asiaciti Trust i Singapore.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paradisläckan

Mer i ämnet