Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör systerns egna ord om vad som hände i torpet under Robins sista dag i livet. Foto: SVT

Systern dömd för mordet på Robin: ”Han ville bli en ängel”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Efter att Robin farit illa på kommunens boende flyttade systern Jessica honom till ett torp på sin mark. Det skulle vara en tillfällig lösning, men ett och ett halvt år senare var han kvar – och situationen blev alltmer desperat. Hör Jessicas egna ord om kvällen då hon beslutade sig för att göra något oåterkalleligt.

Uppdrag granskning har berättat om Robin som under flera år låstes in på ett specialbyggt boende i skogen i Gnosjö. Efter granskningen flyttades Robin till ett torp på sin syster och hennes mans mark i Gislaved.

Se reportaget: ”Han hette Robin” – SVT Play

Under hösten 2021 eskalerade situationen. Robin, som hade svåra utmanande beteenden och självskador, verkade må allt sämre. Han skadade både sig själv och personal. 

En dag meddelade kommunen att det inte fanns någon annan assistanspersonal att kalla in och beordrade Jessica och Peter, som också var anställda som assistenter, att klara sig på egen hand.

LÄS MER: Familjens kamp i torpet före Robins död: “Jag sitter här själv”  

I november 2021 gav Jessica Robin en dödlig dos tramadol. Enligt henne valde Robin att ta tabletterna som tog hans liv, men åklagaren hävdade att Robin inte förstod följderna. 

Hovrätten dömde Jessica till tolv års fängelse för mord.

Spela klippet för att höra när Jessica under rättegången berättade om Robins sista dag i livet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Robin hölls inlåst på boendet i skogen – se vad som hänt sedan Uppdrags gransknings första reportage. Foto: SVT/Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.