Telia Sonera backar i Uzbekistanaffären

UPPDRAG GRANSKNING · Telia Soneras VD Lars Nyberg ber nu om ursäkt i en av de allra känsligaste delarna i den så kallade Uzbekistanaffären. I samband med att ett mycket delikat email blev offentligt tidigare i år hävdade Telia Sonera att avsändaren, en högt uppsatt chef inom koncernen, fått sparken på grund av bristande förtroende. Men nu backar Lars Nyberg.

Det handlar om den känsliga frågan vem eller vilka inom Telia Soneras högsta ledning som kände till att den verkliga motparten i Uzbekistan var GulnaraKarimova, den uzbekiska diktatorns dotter. När överåklagare Gunnar Stetler vid Riksenheten mot korruptioni januari i år kompletterade sitt underlag i Stockholms tingsrätt offentliggjordes ett email där det klart framgår att den högsta ledningen väl kände till att GulnaraKarimova var den egentliga motparten i den uzbekiska affären. En av de centrala förhandlarna på plats rapporterar våren 2007 att den officiella motparten BekhzodAkhmedov egentligen företräder GulnaraKarimova:

”The telecom representative of Gulnara Karimova, MrBekhzod, has invited me to Tashkent to have a discussion on how we can work together.”

Emailet kommer från Serkan Elden, som 2007 förhandlade i Uzbekistan för Telia Soneras räkning. Serkan Elden var då vd för Fintur Holdings, som är ett av Telia Soneras dotterbolag. Mottagare var bland andra den nu brottsmisstänkte chefen för Telia Sonera i Eurasien, Tero Kivisaari.

När emailet blev offentligt svarade Telia Sonera med ett angrepp på den före detta chefen Serkan Elden där mangav honom skulden. Så här skrev man i pressmeddelandet den 8 januari 2013:

Förhandlingarna om investeringen i Uzbekistan leddes av Serkan Elden, som under en kort period från 1 januari 2007 till 15 juni samma år var VD för FinturHoldings. Under 2007 genomfördes ett antal förändringar i ledningen för TeliaSonera och affärsområde Eurasia. Tero Kivisaari utsågs till affärsområdeschef för Eurasia 1 maj 2007. I juni 2007 fick Serkan Elden lämna bolaget på grund av bristande förtroende och Tero Kivisaari tog då över ansvaret för förhandlingarna med den lokala partnern.”

Men nu backar Telia Soneras vd Lars Nyberg. I ett personligt brev, daterat den 22 januari i år, till Serkan Elden ber Lars Nyberg om ursäkt. Han tar tillbaka anklagelserna om att Elden skulle fått sparken.

We apologize for the inconvenience caused, skriver Lars Nyberg, vdförTeliaSonera.

Uppdrag granskning ringer upp Salamon Bekele,  presschef på Telia Sonera för en kommentar.

-I samband med att Serkan Elden lämnade så tecknade vi ett avtal om kommunikationen och mot den bakgrunden har vi bett honom om ursäkt för att vi kommenterat detta på annat sätt än överenskommet, säger Salomon Bekele, presschef Telia Sonera, till Uppdrag granskning

Vad betyder det? Fick er före detta medarbetare Serkan Elden sparken eller ej?

– Jag har ingen kommentar till det ytterligare, avslutar Salomon Bekele.

Telia Soneras köp av den uzbekiska telefonoperatören Coscom (nu omdöpt till Ucell) år 2007 är föremål för brottsutredning i Sverige efter Uppdrag gransknings avslöjande att miljardbelopp betalats ut till Gulnara Karimovas personliga assistent, GayaneAvakyan. Pengarna hamnade på ett konto i Schweiz som enligt Schweiziska utredare kontrolleras av GulnaraKarimova. I Sverige är en handfull personer misstänkta för mutbrott, bland annat två högt uppsatta chefer på Telia Sonera.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Telias diktatursamarbete

Mer i ämnet