Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De säger att du bor inte där” – så svarar Helena Bouveng (M) om var hon bor. Foto: SVT

M-politikern fick lägenhet – hade bostadsrätt fyra mil från riksdagen

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Riksdagsledamoten Helena Bouveng (M) har en övernattningslägenhet i Stockholm på skattebetalarnas bekostnad. Anledningen är att hon är folkbokförd mer än fem mil från riksdagen. Men i andra sammanhang har hon uppgett att hon bor betydligt närmare riksdagen än så.

Uppdrag granskning har kartlagt samtliga riksdagsledamöters boenden sedan valet 2018. Regelverket säger att den riksdagspolitiker som har sitt permanenta boende längre än 50 kilometer från riksdagen har rätt till en övernattningsbostad i Stockholm. Ledamoten har också rätt till ersättning – traktamente – för sina Stockholmsvistelser.

Se reportaget: Maktens bostäder – SVT Play

Helena Bouveng (M) sitter i skatteutskottet och har i flera år varit folkbokförd hos sin bror och hans hustru i Vetlanda, i Småland. Därför har hon rätt till en övernattningslägenhet i Stockholm, på skattebetalarnas bekostnad.

Men hon har i andra sammanhang gett motstridiga uppgifter om vad som faktiskt är hennes permanenta bostad.

”Då ber jag om ursäkt” 

I maj 2020 köpte Helena Bouveng ett hus på Värmdö, drygt 3,5 mil från riksdagen. I kontakter med kommunen har hon använt sin officiella mejladress från riksdagen och i handlingar kryssat i att huset är ett permanentboende för två personer. Vid det tillfället var endast hennes pojkvän folkbokförd på adressen. I dag är även hennes dotter folkbokförd där.

När hon begärt strandskyddsdispens för att bygga ett nytt hus har hon angivit att hennes adress var en stor bostadsrätt som hon då ägde på Värmdö. Där har hon också intygat med namnteckning att uppgifterna i ansökan varit korrekta.

– Då ber jag om ursäkt. Då har jag begått ett misstag, säger Helena Bouveng.

Du har ju en övernattningslägenhet genom riksdagen också. Hade du varit folkbokförd här på Värmdö, då hade du inte haft rätt till den?

– Nej, det hade jag kanske inte haft.

Helena Bouveng vidhåller att hennes permanenta boende är i Vetlanda. Hon säger att hon, utöver att i ansökan om strandskyddsdispens skrivit att bostaden på Värmdö var hennes hemadress, också ber om ursäkt för att ha fyllt i att huset på Värmdö är en permanentbostad för två personer. 

Hon ber även om ursäkt för att ha använt sin riksdagsmejl i privata ärenden.

Fortsatt förtroende

Moderaternas gruppledare Tobias Billström säger till SVT att man har fortsatt förtroende för Helena Bouveng.

– Alla ledamöter har ett ansvar att följa det regelverk som finns och vad vi kan bedöma har hon följt dem. Nu kommer regelverket att skärpas och det välkomnar vi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.