Toppning och utslagning inom barnidrotten

Publicerad
Uppdrag granskning ·

När Robert Peterson var åtta år började han spela hockey i Djurgårdens Team-90. Han tyckte det var roligt och trivdes med laget. Men efter bara några säsonger uppmanade tränaren honom att byta klubb, eftersom han inte höll lagets nivå.

(Sändes 2001-2003)

Robert fick spela färre och färre matcher. Han tröttnade till slut och valde att lägga av. Han var då tio år gammal. Toppning och utslagning är ett vanligt problem inom barnidrotten och det sker från allt tidigare åldrar.

Idrottsrörelsen känner till problemet med toppning. Därför talar alla från Riksidrottsförbundet ner till minsta lilla förening om att det inte är viktigt att vinna och att barn upp till 12 år ska behandlas lika. I Riksidrottsförbundets riktlinjer för barnidrott står det bland annat att idrotten ska vara lekfull och ta hänsyn till barnens variationer i utvecklingstakt. Idrotten ska lära barn att ta hänsyn till kamrater och ledare och verksamheten ska bidra till att väcka ett livslångt intresse. Detta ska alltså gälla för barn under 12 år.

– Idrotten är ett medel för att skapa välfungerande individer i samhället. Det är idrottsrörelsens och statsmakternas övergripande mål med idrotten. Därför lägger man så stora resurser på verksamheten, säger Rolf Carlsson, doktor i pedagogik vid Idrottshögskolan i Stockholm

– Det är ett tilltagande problem att barnidrotten i allt högre utsträckning liknar vuxenidrottens tävlingsideal. Man betonar den mätbara prestationen och de barn som inte klarar av detta slås ut, säger Rolf Carlsson.

Trots att det finns tydliga riktlinjer för hur barnidrott ska bedrivas, har man en annan syn på det i den klubb som Robert spelade för, Djurgården Hockey. Patrik Urban är tränare och ansvarig för klubbens ungdomssektion. Han säger att DIF:s målsättning är att utbilda spelare som har tillräcklig kapacitet för deras representationslag. Den utbildningen börjar från A1, den första nivån.

I ett informationsblad till föräldrarna berättar klubben att man ska öppna dörren för spelare utifrån för att konkurrensutsätta platserna i laget. Robert Peterson upplevde det så att tränaren Patrik Urban började byta ut spelare i laget.

– Om han såg en bra forward i ett annat lag, kunde han ta kontakt med honom och fråga om han ville spela för oss. Och så kastade han ut den andre.

Patrik Urban medger att det låter lite drastiskt med formuleringen ''konkurrenssätta'', men han förnekar att det handlar om utslagning. Han säger att det istället syftar på att spelarna i laget endast konkurrerar med sig själva.

– Det handlar inte om att de inte platsar i laget. Varje spelare konkurrerar med sig själva, om att nå upp till den nivån som laget befinner sig på. Spelare utifrån konkurrerar på samma sätt som spelare i laget, säger Patrik Urban.

Samhällets bidrag till barnidrotten skulle kunna vara ett kraftigt påtryckningsmedel för att motverka toppning och utslagning. Men en undersökning som UPPDRAG granskning har gjort visar att det bara vid ett enda tillfälle har hänt att en kommun har dragit in sitt bidrag till en klubb på grund av toppning. Piteå kommun valde att dra in tre månaders stöd till Piteå IF och reaktionerna blev våldsamma.

Ann-Catrin Sämfors, ordförande i Piteås kultur- och fritidsnämnd blev själv utsatt för hot och de barn som pekats ut utsattes för en stark press. Ändå ångrar inte Ann-Catrin Sämfors beslutet.

– Vi tyckte att man genom sitt agerande har ställt barn utanför. Jobbar man på det sättet medverkar man till en tidig utslagning och det vill vi inte.

En undersökning som UPPDRAG granskning har gjort visar att över hälften av de 220 kommuner som svarat har riktlinjer för barnidrott som säger att man ska motverka toppning och utslagning. Ändå är det ingen annan kommun som har använt bidragen som påtryckningsmedel. Stockholm Stad som varje år ger DIF 700 000 kr till barnidrott skulle inte välja den metoden. Alf T. Samuelsson reagerar starkt mot klubbens syn på toppning, men han säger att det borde räcka att samtala med klubben för att tydliggöra att detta inte ska gälla för barn under 12 år.

Robert Peterson var inte den enda som fick rådet att sluta i laget. Minst åtta av hans lagkamrater fick samma uppmaning. Några av dem spelar idag i andra klubbar, andra har slutat helt. Robert åker istället inlines på fritiden. Intresset för hockey har han tappat helt.

REPORTER: Johan Winblad

RESEARCH: Nicke Nordmark

FOTO: Hans Dahlberg

REDIGERING: Eva Lindbäck

Text: Teresa Skeppholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.