Foto: Tre av de nominerade är Anna Engholm, Karin Mattisson och Staffan Florén Sandberg.

Tre Guldspaden-nomineringar till Uppdrag granskning

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

När nomineringarna till journalistpriset Guldspaden annonserades under torsdagen stod Uppdrag granskning för hälften av de möjliga vinnarbidragen. Programmen Sjuksköterskebluffen, FN och mörkläggningen och Sverigefakturorna har nu chans att vinna guldspade i kategorin etermedia riks.

– Det känns förvånansvärt roligt, säger Staffan Florén Sandberg som arbetat med programmet Sverigefakturorna och för första gången nominerats till priset.

Guldspaden delas ut av Föreningen grävande journalister till ”de journalister – verksamma i svenska medier – som genom engagerad och kunnig journalistik avslöjat eller skildrat väsentliga förhållanden som allmänheten förut inte kände till. Undersökningen skall vara ett originalarbete, självständigt genomfört”.

Totalt nominerades sex granskningar och Uppdrag granskning låg bakom hälften av bidragen. För programmet FN och mörkläggningen som går i fotspåren på mordet på Zaida Catalán är reportrarna Ali Fegan och Axel Gordh Humlesjö nominerade. 

Även programmet Sjuksköteskebluffen nominerades. Granskningen handlar om personer med falska sjuksjöterskeintyg på svenska sjukhus. De nominerade för arbetet är Karin Mattisson, Anna Engholm, Jazz Munteanu och Åsa Erlandsson.

– Extra kul eftersom det är sådan unik metod vi använt för att avslöja fuskarna, säger Karin Mattisson.

Första nomineringen

Extra glad blev Staffan Florén Sandberg som tillsammans med Lars-Göran Svensson nominerades för Sverigefakturorna, ett program med ett dyrt issmältningsmedel i centrum.

– Otroligt kul att det här viktiga ämnet uppmärksammas! Det är en heltäckande sverigegranskning av de bristande ekonomiska kontrollfunktionerna vi i många av våra kommuner. 

Guldspaden delas ut den 6 april.

Nominerade i kategorin etermedia riks

De osynliga barnen – Kerstin Wersäll (TV4 Kalla Fakta)

Sjuksköterskebluffen – Anna Engholm, Åsa Erlandsson, Jazz Munteanu och Karin Mattisson (SVT Uppdrag granskning)

Sverigefakturorna 1 och 2 – Staffan Florén Sandberg och Lars-Göran Svensson (SVT Uppdrag granskning)

När vården inte räddar liv – Emelie Rosén och Daniel Velasco (SR Ekot)

Den stora sjukhusstriden – Anna Nordbeck, Lars Granstrand, Johan Serrander, Emil Engerdahl, Erik Sandberg, Johannes Hallblom och Jakob Larsson (SVT Dokument inifrån)

FN och mörkläggningen – Ali Fegan och Axel Gordh Humlesjö (SVT Uppdrag granskning)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.