Efter lång kontakt med en liga av telefonbedragare lät de reportern Diamant Salihu filma när de lurar äldre på pengar. Foto: SVT/Kalle Segerbäck

Uppdrag granskning: Därför filmade vi när ligan blåste äldre

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

I flera månader har SVT:s reporter Diamant Salihu haft kontakt med svenska telefonbedragare i Marbella. De visar sin brottsliga verksamhet i Uppdrag granskning – mot löftet att få vara anonyma.

– Vi tror att reportaget kan synliggöra metoderna och göra allmänheten bättre rustad att stå emot bedrägeriförsöken, säger Axel Björklund, ansvarig utgivare på Uppdrag granskning.

Bedrägerier ger stora brottsvinster till de kriminella nätverken – enligt polisen en större summa än narkotikaförsäljningen. Under 2022 lurades svenskar på totalt på 5,8 miljarder kronor. I Uppdrag gransknings senaste reportage “Bedragarna” visar en av ligorna själva upp hur de går tillväga för att manipulera och lura äldre att föra över sina besparingar.

Att filma bedragare och erbjuda dem anonymitet var ett svårt beslut, men nödvändigt för att visa på bedragarnas metodik, menar Axel Björklund, ansvarig utgivare på Uppdrag granskning.

Bedragarna

– Trots myndigheters och bankers insatser fortsätter brottsligheten och drabbar ofta ekonomiskt utsatta pensionärer. Genom att visa metoderna hoppas vi öka allmänhetens förmåga att identifiera och motstå dessa bedrägerier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bedragarna

Mer i ämnet