Reporter Ali Fegan. Foto: svt

Uppdrag granskning nominerat till internationellt TV-pris

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Reportaget ”Ett bättre liv” om gästarbetare från Kamerun har nominerats i kategorin ”current affairs” i Prix Europa, ett av Europas största TV-priser.

Det nominerade reportaget avslöjandet att kamerunska gästarbetare utnyttjades under slavliknande former av ett skogsföretag i Västerbotten.

Över 600 bidrag från 36 länder har skickats till tävlingen som bland annat utser årets bästa tv-produktion i Europa. Av dessa gick 199 bidrag till sluttävlingen som avgörs den 25 oktober i Berlin. Nominerade redaktionsmedlemmar är Ali Fegan, Lars-Göran Svensson och Janne Eliasson.

Reportaget har gjort fler avtryck. I fredags presenterade migrationsminister Tobias Billström ett lagförslag som innebär skärpning av reglerna för arbetskraftsinvandring för att stävja missbruk och utnyttjande av människor. Dessutom pågår förundersökning om misstänkt människohandel. Enligt Folkbladet har åklagare begärt att tingsrätten i Umeå ska utse målsägarbiträden åt sammanlagt 39 brottsoffer.

– Det känns såklart hedrande och jävligt kul. Billström presenterade ju så sent som i fredags en lagändring med anledning av det här reportaget. Och det är klart att det är bra att det når ut även i Europa eftersom problemet med gästarbetare som utnyttjas är ett internationellt problem, säger en av reportrarna bakom reportaget Ali Fegan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – jobbtrafficking

Mer i ämnet