Uppdrag granskning spårar den ökända människosmugglaren ”Generalen” till Kampala i Uganda. En man i baren Molober bekräftar att ”Generalen” brukar besöka stället och säger att han var där bara två dagar tidigare. Foto: SVT

Uppdrag gransknings team hittar spår efter den riktige ”Generalen” – i Uganda

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING ·

I Palermo sitter en man häktad sedan två år, för att ha smugglat tusentals människor över Medelhavet. Åklagaren hävdar att det är en av världens mest ökända flyktingsmugglare, den så kallade ”Generalen”. Men det har skett en förväxling och fel person sitter häktad. Uppdrag granskning spårar den riktige ”Generalen” till Uganda och kartlägger ett antal platser i huvudstaden Kampala där den ökände människosmugglaren ska ha synts eller påträffats.
– Han var här för två dagar sedan, säger ett av de många vittnena.

Det handlar om en av vår tids största flyktingkatastrofer, där 368 personer miste livet. Och en internationell polisinsats där ett tips från svenska myndigheter resulterat i att fel person står anklagad för att vara en av världens mest ökända människosmugglare – en man som går under smeknamnet ”Generalen”.

Enligt Uppdrag gransknings genomgång finns röstanalyser, dna-test, id-handlingar och vittnesmål som visar att det skett en förväxling och att personen som står anklagad sedan två år tillbaka i själva verket är en annan man. 

Det innebär att den skyldige fortfarande är på fri fot. I jakten på den riktige ”Generalen” leder spåren Uppdrag granskning till Uganda, där det finns en större grupp eritreanska flyktingar. För att ta oss in i den eritreanska gruppen anlitar vi journalisten och aktivisten Meron Estefanos. 

Jakten på den riktige ”Generalen”

Det är känsligt och inte ofarligt – eftersom vi inte vet hur ”Generalen” skulle reagera om vi hittade honom. Med dold kamera och med hjälp av källor på plats börjar vi sökandet i huvudstaden Kampala. 

Kampala är huvudstad i Uganda.

– Han kommer ofta hit, säger en receptionist på ett av hotellen i staden.

Totalt ett tiotal vittnen uppger för Uppdrag granskning att de träffat eller sett ”Generalen” i Kampala den senaste tiden. Bland dem vi talar med finns personer med högt anseende i den eritreanska diasporan. Vi talar också med personer som är släkt med ”Generalen”. 

Ett vittne säger att han träffade ”Generalen”, eller Medhanie Yehdego Mered som han egentligen heter, för bara tre månader sedan i huvudstaden. 

En bar i Kampala 

Den plats flest källor pekar ut är baren Molober i den eritreanska stadsdelen Kabalagala i Kampala. Meron Estefanos och Uppdrag gransknings säkerhetsvakt går in för att visa en bild och fråga efter ”Generalen”. 

– Jag söker efter Medhanie. Jag har hört att han ska ha varit här. Medhanie Yehdego. Jag ska visa ett kort på honom. Jag har hört från flera håll att han kommer hit, säger Meron till en man i baren. 

Mannen bekräftar att ”Generalen” brukar besöka baren och säger att han var där bara två dagar tidigare.  

Ljudinspelning avslöjar

Det finns fler som är övertygade om att den riktige ”Generalen” är på fri fot. Uppdrag granskning har fått tillgång till en ljudinspelning som avslöjar att en europeisk polismyndighet nu helt och hållet går emot åklagarna i Palermo. 

Av hänsyn till källskydd kan vi inte avslöja vilken myndighet eller vilket europeiskt land det gäller. Men på inspelningen hörs hur ansvariga på myndigheten är övertygade om att den riktiga människosmugglaren ”Generalen” är på fri fot och att man vill arrestera honom. 

Men polismyndigheten stöter på problem. Trots påtryckningar mot åklagarna i Palermo vägrar man utfärda en ny arresteringsorder för att gripa den riktige ”Generalen”, eftersom de är fortsatt övertygade om att rätt person är gripen. Den ansvarige åklagaren Calogero Ferrara på Sicilien har valt att inte kommentera uppgifterna. 

Även den brittiska tidningen The Guardian skriver idag om de nya uppgifterna att ”Generalen” befinner sig i Kampala. Uppdrag gransknings reportage Jakten på ”Generalen” sänds klockan 20 den 11 april på SVT1 och SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jakten på "Generalen"

Mer i ämnet