Sebastian Greenwood

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De här människorna är idioter”. Sebastian Greenwood blåste tre miljoner personer med ”kryptodrottningen” – världens mest eftersökta kvinna. Foto: Foto: Foto: Polisen/Onecoin

USA-fängslade svenskens lyxhus i Dubai – har skulder på tre miljarder

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Sebastian Greenwood dömdes till 20 års fängelse i USA för ett av historiens största pyramidspel. Nu kan Uppdrag granskning avslöja att han äger och hyr ut en fastighet i Dubai värd 60 miljoner – trots att han har tre miljarder i skadeståndsskulder.

2014 grundade Sebastian Greenwood från Stockholm bolaget OneCoin Limited i Dubai tillsammans med Ruja Ignatova från Bulgarien. Ignatova blev senare känd som ”kryptodrottningen”. Löftet var att deras kryptovaluta skulle bli världens största men allt var en bluff – tre miljoner människor förlorade sina investeringar. 2023 dömdes Sebastian Greenwood för bedrägeri i USA, till 20 års fängelse och tre miljarder i skadestånd.

Uppdrag granskning kan nu, via ett läckt fastighetsregister i Dubai, avslöja att Greenwood fortfarande äger en lyxvilla i det exklusiva området Emirates Hills. Han tjänar stora summor på uthyrning av fastigheten som värderas till runt 60 miljoner kronor.

Efter OneCoins kollaps har ett annat Sverigekopplat bolag, Crowd1, i Dubai startat ett nytt pyramidspel. Grundaren Jonas Werner och nätverkspresidenten Kenny Nordlund jobbade på samma bolag som Greenwood i Stockholm i början av 2010-talet. Där utvecklades grunderna i affärsidén. Bolaget köptes sedan upp av OneCoin och Nordlund var även en toppsäljare i pyramidspelet.

2019 lanserade Werner och Nordlund Crowd1 som fick miljontals medlemmar att satsa pengar, i synnerhet i den fattigaste delen av världen.

Lyxvillor i Dubai

Men samtidigt som historierna från Afrika sprids om hur Crowd1 är en bluff, köpte Werner och Nordlund lyxvillor i Dubai för cirka 80 miljoner kronor, enligt Uppdrag gransknings fastighetsläcka.

En svensk polisutredning mot flera svenskar på ett Crowd1-kopplat bolag i Stockholm väntas bli klar inom några veckor. Brottsrubriceringen lyder ”grov näringspenningtvätt”.

Werner skriver i ett svar att han inte längre har någon beslutsfattande position i Crowd1 men att det är en framgångsrik och laglig verksamhet som inte har några likheter med OneCoin, som han inte var en del av. Nordlund skriver att han förlorade stora pengar på OneCoin och att Crowd1 är något helt annat. Även han säger sig ha lämnat sin topposition som nätverkspresident.

Svenskarna i Dubailäckan

Läckan innehåller detaljerade uppgifter om hundratusentals fastigheter i Dubai, bland annat vilka som står som registrerade ägare, under åren 2020 och 2022.

Uppdrag granskning har identifierat 887 svenskar som stått som registrerade ägare till fastigheter i Dubai under något eller båda åren. 66 av dem är dömda för brott, har skulder till staten eller får bidrag i Sverige.

Uppgifterna kom först till Center for Advanced Defense Studies (C4ADS), en ideell organisation baserad i Washington D.C. i USA som forskar om internationell brottslighet och konflikter. Materialet delades sedan med norska E24 och Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), som i sin tur delade materialet med ett internationellt nätverk av journalister.

Dataunderlaget kommer från en serie läckor från Dubai Land Department. Uppdrag granskning har verifierat identiteterna på svenskarna i läckan.

2022 ägde svenskar fastigheter i Dubai till ett värde av totalt 430 miljoner USD, motsvarande 4,3 miljarder kronor, enligt en beräkning som har gjorts av forskare vid The EU Tax Observatory i Paris och Skatteforsk – Centre for Tax Research i Norge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.