”Varför vägrar ni svara på våra frågor om IS, Ericsson?”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Ericsson gick ut med besvärande information som de känt till i över två år – och hävdade att de agerade ”transparent”. Det egentliga skälet till den plötsliga öppenheten var Uppdrag gransknings frågor. Varför vägrar ni att svara, Ericsson?

Axel Björklund

Ansvarig utgivare Uppdrag granskning

Uppdrag granskning har tillsammans med över 100 journalister från hela världen arbetat i månader med att avslöja hur telekomjätten Ericsson arbetat i Irak när terrororganisationen Islamiska staten tog över i regionen.

Sedan i höstas har vi sökt VD Börje Ekholm för en intervju om bolagets arbete med compliance – företagsengelska för regelefterlevnad – som han gjort till ett ledord för företaget de senaste åren.

Anledningen är 79 sidor lång: En hemlig internrapport om Ericssons misstänkta mutaffärer med IS, som Uppdrag granskning och journalistorganisationen ICIJ har fått från en hemlig källa.

De senaste veckorna har vi ställt detaljerade frågor till Ericsson. Skälen är:  

• Vi är måna om att de vi granskar ska få ta del av kritiken i god tid för att kunna svara med sina bästa argument. 

• Vi vill att företrädarna för Ericsson ska förstå allvaret i våra frågor.

Reportrarna med kunskap nekas intervju

I moderna företag hittas ofta ord som ”transparens” högt upp i policydokumenten. När Ericsson får 34 detaljfrågor från Uppdrag granskning och ICIJ väljer man att använda just det ordet i sitt svar.

Men inte genom att boka en tid för intervju, utan genom att skicka ut ett pressmeddelande där man berättar att ”we are committed to transparency”. 

Våra reportrar med kunskap om Ericssons egen internrapport från 2019 nekas intervjuer.

Blev genomskådade

I stället låter sig vd Börje Ekholm frågas ut av en reporter på affärstidningen Dagens Industri – en krishanteringsmetod som till och med samma tidning ifrågasätter i en kommentar dagen därpå:

”I stället för att bemöta de förfrågningar man fått och låta de journalister som grävt fram uppgifterna leverera sin nyhet, väljer man att vända sig till reportrar som inte har samma informationsläge.”

Ericssons manöver gillades inte av marknaden. De kommande dagarna tappade bolaget nästan 70 miljarder kronor i börsvärde. 

De sa att de var transparenta. De blev genomskådade.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.