Arkivbild från klimatstrejken i Stockholm den 20 september. Foto: JONATHAN NACKSTRAN/TT

Greta Thunberg uppmanar till strejk – facken säger nej

Uppdaterad
Publicerad

I dag avslutas den internationella klimatstrejken ”Global week for future” och den svenska klimataktivisten Greta Thunberg har på förhand uppmanat vuxna att sluta upp i strejken. Fackförbundet SAC Syndikalisterna har utlyst strejk – men resten av de svenska fackförbund som SVT Nyheter varit i kontakt med kommer inte att utlysa strejk.
– Men vi uppmuntrar våra medlemmar att engagera sig, om de kommit överens med sin arbetsgivare att ta ledigt, Darina Agha, pressekreterare på LO.

I tisdags publicerade Aftonbladet en debattartikel signerad Greta Thunberg och organisationen ”Fridays for future”, där vuxna uppmanades att gå med i fredagens stora klimatstrejk.

”Skolan och jobben utgör tillsammans samhällets grund och om båda strejkar stannar samhället av. Ungdomarna har redan begärt förändring, nu kräver klimatkrisen att de vuxna gör detsamma”, skriver de i artikeln.

Inget emot att medlemmar deltar

Bland fackförbunden är det enbart SAC som utlyst strejk, de andra förbunden kommer inte att göra det – men de har inget emot att medlemmar engagerar sig.

– Klimatet är verkligen en av vår tids stora frågor, men nej vi utlyser inte strejk på fredag. Men vi ser inga problem att man deltar på strejken, om man har fått klartecken från sin arbetsgivare att det går bra, säger Johanna Green, pressekreterare på Unionen.

Svaret är det samma från IF Metall.

– Vi kommer inte att utlysa strejk. Men det finns inga hinder mot att delta om man har pratat med sin arbetsgivare, säger Jesper Pettersson, pressansvarig på IF Metall.

”Vill visa vårt stöd”

Flera företag kommer dock att låta sina anställda delta i klimatstrejken. Bland annat streamingtjänsten Spotify, klädföretaget Haglöfs och energibolaget Telge energi.

– Vi vill visa vårt stöd för klimatkampen. Under fredagen kommer vi att stänga ner verksamheten så att alla som vill kan delta – vilket de flesta kommer att göra, säger Johannes Boson, vd på Telge energi, till SVT Nyheter.

Under förra fredagens klimatstrejk valde den svenska lastbilstillverkaren Scania att stänga all verksamhet och istället använda dagen till att utbilda sina anställda i klimatfrågor. Företaget kommer dock inte att utlysa en strejk den här fredagen.

– Vi kommer inte att strejka. Klimatet är en väldigt viktig fråga, men det viktigaste är inte att strejka, utan hur man arbetar med klimatfrågorna – och det gör vi på vårt arbete, säger Hans-Åke Danielsson, presstalesperson på Scania.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer