Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Spansk industrijätte bygger stor fabrik gör konstgödsel i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare en internationell industrijätte ska etablera sig i Norrland, lockad av den billiga, fossilfria elen från vatten- och vindkraft.

SVT Nyheter kan berätta att Grupo Fertiberia, en av Europas största tillverkare av ammoniak och konstgödsel, har bestämt sig för att bygga en konstgödselfabrik i Hertsöfältet utanför Luleå.

Norrbottens fossilfria el har just nu en närmast magnetisk dragningskraft. Det som lockar är Europas lägsta elpriser och att tillverkningen kan ske med hjälp av förnybar el.

I en överenskommelse med Region Norrbotten och Invest in Norrbotten är Fertiberia lovad att kunna driva sitt vätgaskraftverk med el från vindkraft och vattenkraft. Vätgasen ska transporteras i en pipeline från Boden till fabriken i Luleå.

”Klimatsmart” öl

Konstgödsel  är en av de mest energikrävande tillverkningsprocesser som finns och den nya fabriken kommer behöva  4-5 TWh om året från det svenska kraftnätet. Det är lika mycket energi som går åt att värma en stad av Örebros storlek.   

Fertiberia kommer därmed kunna marknadsföra ammoniak och konstgödsel tillverkat i Sverige som ”fossilfritt”, berättar Fertiberias hållbarhetschef Marc van Doorn, när SVT besöker Fertiberias fabrik i spanska staden Puertollano.    

Fossilfritt konstgödsel efterfrågas alltmer av stora livsmedelsindustrier som använder spannmål i sin tillverkning.   

– Vi har mött en stor efterfrågan av bland annat kända öltillverkare, som vill kunna sälja sin öl som ” klimatsmart” och det går bara om man kan visa på att spannmålen är odlade med fossilfritt konstgödsel, berättar Marc van Doorn.

Oroas inte av infekterad vindkraftdebatt

Men frågan är varför den gröna elen i Sverige lockar då det finns så stora möjligheter i Spanien?

Bakom den gamla konstgödselfabriken i Puertollano står världens största gröna vätgaskraftverk, som invigdes i maj. Om tre år ska Fertiberias fabrik drivas av grön vätgas. Det kräver stora mängder solel – runt om fabriken är kullarna klädda med solpaneler. Spanien är glest befolkat, har många soltimmar och stora ytor av degraderad jordbruksmark. Så potentialen för förnybar energi anses vara enorm.    

– Sverige med sin billiga och gröna el är just nu en av de mest konkurrenskraftiga placeringarna i världen, där vi får en närhet till våra marknader i norra och centrala delarna av Europa, förklarar van Doorn.   

Känner ni till den infekterade debatten i Sverige och motståndet mot nya vindkraft? Är du inte orolig att den gröna elen inte ska räcka?  

– Vindkraft är det logiska valet för vår del. Jag är inte orolig, vi är lovade grön el och det är kraftbolagens problem att lösa.    

Totalt skapas 500 nya arbetstillfällen och fabriken ska stå klar 2027.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.