Här är franska presidentkandidaterna som kallats ”de tre Moskvatörerna”

Uppdaterad
Publicerad

Jean-Luc Mélenchon, Marine Le Pen, Éric Zemmour – alla tre presidentkandidater i det franska valet.

Deras politik varierar från vänster till höger, men gemensamt är deras band till Moskva.

Något som gett dem öknamnet ”de tre Moskvatörerna”.

Kriget i Ukraina har haft en stark effekt på presidentvalet, enligt Delphine Dulong, statsvetare på Paris universitet.

– De tre kandidater som gjort sig kända för att vara pro-Putin har över en natt tvingats ändra sina tal. Det ser ut att ha påverkat de pro-ryska kandidaterna på högra ytterkanten mer negativt än den pro-ryska kandidaten på vänstra ytterkanten Jean-Luc Mélenchon, säger hon till SVT:s Agenda.

President Emmanuel Macron som i början av kriget såg sina siffror skjuta i höjden, har tappat något de senaste veckorna. Men leder fortfarande stort före utmanarna. Och har, menar professorn Delphine Dulong, i någon mån kunnat utnyttja kriget.

– Det är slående hur den sittande presidenten Macron inte kampanjar. Visst stämmer det att han inte har tid. Men samtidigt har kriget i Ukraina legitimerat hans taktik. Samma taktik som tidigare sittande presidenter använt. Man exponerar sig inte i onödan. Man vet att man är kandidaten som de andra försöker slå och att man kommer dra på sig all slags kritik.

Vad gör de tre konkurrenterna för att distansera sig från Ryssland, Moskva och Putin?

–De gör inte så mycket mer än att fördöma kriget. De försöker återhämta sig, återfå greppet om trädgrenen, genom att åtminstone fördöma kriget.

I klippet tar SVT hjälp av karikatyrtecknaren Rolf och går igenom de tre kandidaterna och deras vänliga inställning till Moskva före kriget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.