Här vägrar Bolund svara på om han har förtroende för Nuder

Publicerad

Finansmarknadsminister Per Bolund vill inte uttala något förtroende för Pär Nuder, trots att Nuder sitter kvar som ordförande i tredje AP-fonden. Fonden beskrev tidigare i veckan att Pär Nuder skulle sluta i som ordförande i maj, ”enligt plan”. Nu ger finansmarknadsministern en annan bild, där Nuder avsagt sig förlängt uppdrag efter samtal med ministern.

Pär Nuder tvingades förra veckan lämna posten som företaget Skistars styrelseordförande med omedelbar verkan. Detta efter uppgifter från Skistars ägare om ”olämpligt beteende” bland annat under VM i Åre.  Sedan dess har Nuder mer eller mindre frivilligt lämnat ytterligare tunga styrelseposter bland annat i pensionsbolaget AMF och fastighetsbolaget Fabege. Han har också dementerat att han betett sig illa.

Statliga tredje AP-fonden meddelade, ytterst kortfattat, i tisdags att Nuder ”i maj varit styrelseordförande i åtta år” och att det var praxis att sitta max åtta år. Därför slutar han i maj ”enligt plan”.

”Vi har haft diskussioner”

Finansmarknadsminister Per Bolund ger en annan bild. AP-fonderna brukar byta styrelseledamöter efter åtta år men undantag förekommer. Finansdepartementet har också velat ha information från olika källor om vad som har hänt – inklusive samtal med Nuder själv. Exakt vilken information man fått vill ministern inte säga. Men samtalen har enligt ministern lett till att Nuder själv sagt att han inte är intresserad av förlängning.

– Vi har talat med honom om vad som hänt. Han har då sagt, med hänvisning till de diskussioner som varit om honom, att han inte kandiderar, så därmed är frågan avgjord, säger Per Bolund till SVT.

Pär Nuder sitter alltjämt i styrelsen för det lilla fastighetsbolaget Hemsö, som till 85 procent ägs av Tredje AP-fonden. Där har inget sagts om att Nuder skulle sluta. Fondens vd, Kerstin Hessius, har inte velat ställa upp på intervju för SVT, men till SvD sa hon tidigare i veckan att hon hade fullt förtroende för Pär Nuder.

Vill inte uttala förtroende

Någon sådan formulering vill inte finansmarknadsministern använda. När SVT upprepade gånger frågar om ministern har förtroende för Nuder – eftersom han trots allt får sitta kvar styrelseperioden ut – vägrar Per Bolund ge ett tydligt svar.

– Den frågan är ju inte aktuell eftersom Pär Nuder säger att han inte tänker kandidera.

Vd:n säger att hon har fullt förtroende för Nuder, du vill inte säga att du har förtroende för honom?

– Nej jag tycker inte det är min uppgift. Det är när vi utser våra styrelse som vi redovisar vilka vi tror kommer kunna göra ett bra jobb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.