Folkpartiledaren Jan Björklund debatterade den stora militära flygövningen med regissören och skribenten Stina Oscarson. Foto: SVT

Het debatt om Sveriges militärövning med Nato-länder

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen inleddes Arctic challenge exercise över norra Sverige och den gigantiska flygövningen debatterades i Aktuellt.
Folkpartiledaren Jan Björklund menar att den är nödvändig och viktig – regissören och skribenten Stina Oscarson anser tvärtom att den är farlig och äventyrar Sveriges säkerhet.

– Grundproblemet är frågan om den här övningen ökar vår säkerhet. Nej, jag tror inte det. Det här är en gigantisk aggressiv maktdemonstration, sade Stina Oscarson.

Att Sverige genomför övningen tillsammans med en rad Nato-länder, och att övningen går ut på att bygga upp ett slags fiktivt spel om Arktis, är djupt problematiskt menar Stina Oscarson. Tillsammans med en lång rad kända kulturpersonligheter har hon tidigare riktat skarp kritik mot Arctic challenge exercise på Dagens Nyheters debattsida.

”Sverige måste förstärka”

Jan Björklund (FP) är, tvärtemot Oscarson, positiv till övningen och menar att Sverige närmar sig Nato på ett bra sätt. Anledningen till att folkpartiledaren ser Actic challenge exercise det som viktigt är utvecklingen i Ryssland.

– De rustar upp kraftigt militärt och beter sig mycket aggressivt mot sina grannar, tydligast mot Ukraina men också i Östersjöområdet. Sverige måste förstärka det egna försvaret, men vi behöver också öva och förbereda tillsammans med andra länder, sade Björklund, och tillade:

– Jag tycker att det är bra att vi gör detta. Det är trist att vi behöver göra detta, men det är Ryssland som är bakgrunden.

”Måste bygga gemensamt”

Det argumentet gav Stina Oscarson inte mycket för. Hon menar att Sverige istället borde satsa tillsammans med motståndarna, och närma sig Ryssland.

– Jag tror ju aldrig att vi kan köpa säkerhet på ett annat lands bekostnad. Vi måste bygga säkerhet gemensamt med de länder som är våra fiender, sade hon i Aktuellt och fortsatte:

– Den dagen vi slutar tro på diplomatin så ger vi ju upp tron på människan. Jag tror inte att man kan sända så många dubbla signaler samtidigt, man måste välja väg här.

Jan Björklund var villig att hålla med Stina Oscarson om argumentet att det är diplomati och en aktiv utrikespolitik som ska vara det centrala i Sveriges förhållningssätt till omvärlden. Men det lyckas inte alltid, enligt Björklund.

”Nato minskar vår säkerhet”

– Det är det vi har sett i Ukraina. Människorna i Ukraina önskar inget hellre än att Ukraina hade varit medlem i Nato, nu är det för sent att bli det. Nu har det ukrainska parlamentet bestämt sig för att man vill gå med, men nu är delar av landet redan under ockupation. Människorna i de baltiska länderna är livrädda för Ryssland och tackar sin gud för att de är med i Nato, sade han.

Stina Oscarson svarade med att säga till Björklund att detta handlar om Sveriges förhållningssätt i frågan.

– Vi har en regering som sagt att vi inte ska gå med i Nato. Det dubbelspel som pågår när man nu genomför de här gigantiska övningarna, och teckna ett värdlandsavtal med Nato – alltså problemet är att vårt närmande till Nato minskar vår säkerhet. I och med vårat närmande kommer vi att dras in i så många mer konflikter.

”Sverige ska inte behaga Putin”

Folkpartiledarens svar blev att blicka mot Norge och Danmark, som i egenskap av Nato-medlemmar enligt honom är bättre rustade och militärt har Västvärlden i ryggen. De båda grannländerna är knappast indragna i fler konflikter än Sverige, poängterade Björklund.

– Vår uppgift i Sverige är ju inte att behaga Putin. Vi måste ju se till vår säkerhet, och den skulle öka om vi också var medlemmar i Nato, sade han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer