Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”De äldre studenterna har kommit ut med handklovar – medan de yngre fått återförenas med sina familjer”, säger SVT:s korrespondent på plats i Hongkong Foto: Thomas Peter/Reuters/TT/SVT

Hongkong-polis griper demonstranter som lämnar barrikaderat universitet

Publicerad
Runt 100 demonstranter är kvar inne på universitetet i Hongkong. Polisen har spärrat av runt om universitetet och SVT:s korrespondent, Ulrika Bergsten, som är på plats utanför säger att de som vill lämna, grips av polisen.
– De äldre har kommit ut i handklovar, de yngre har fått återförenas med sina föräldrar, säger Bergsten.

Under de senaste dagarna har Polytechnic University i Hongkong okupperats av demonstranter. På tisdagen meddelade AP att det nu finns runt 100 demonstranter kvar inne på universitet som nu är omringat av polisen och som gripna de som försöker lämna campuset.

Under natten till tisdag uttlade sig Hongkongs ledning om demonstranterna.

– Det första är att få till en fredlig lösning i största möjliga mån. Det målet kan bara uppnås med demonstranternas fulla samarbete, Det omfattar även upprorsmakarna, säger Hongkongs ledare Carrie Lam och fortsätter.

– De måste upphöra med våldet, lämna över sina vapen och komma ut lugnt och stilla och följa instruktionerna från polisen.

Kina-expert: Risk för mer våldsamheter

Gustav Sundqvist är lektor i samhällsvetenskap vid Mälardalens högskola. I SVT:s Morgonstudion berättar Sundqvist att han tror på ökat våld innan fred kan vara nära i Hongkong.

– Det finns risk att det kommer bli mer våldsamt innan det blir bättre, säger Sundkvist.

Sundqvist talar om att de som nu bor i Hongkong upplever att protesterna blivit för våldsamma men att det är fler som tycker att det är polisen som gått för långt.

– Det finns en stor andel Hongkongbor som tycket att protesterna blivit för våldsamma, ungefär 40 procent. Men det är upp emot 70 procent som anser att polisen är för våldsamma.

SVT:s korrespondent är på plats i Hongkong och har under tisdagen sett flera studenter lämna byggnaden. Hör henne berätta om läget i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer