Foto: SVT

Alliansen höll pressträff – vill se hårdare tag mot gängkriminalitet

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen vill att brottslingar i svenska fängelser ska sitta av hela strafftiden och införa hårdare regler kring gängrelaterad brottslighet med vistelseförbud i områden där de tidigare verkat. Det meddelade partiledarna vid en pressträff i Almedalen.

Kriminalitet stod i fokus på Alliansens presskonferens och en rad åtgärder presenterades för att minska den dödliga brottsligheten i Sverige.

Alliansen vill att brottslingar ska avtjäna hela sina straff i svenska fängelser och inte släppas ut efter två tredjedelar av strafftiden. Gängkriminella ska även förbjudas att återvända till de områden där de varit verksamma efter avtjänat straff, för att förhindra att de återupptar gamla vanor.  Man vill också höja polislönerna för att locka fler till yrket.

Val 2018 – #dinröst

– Detta är en stor och viktig reform i vårt gemensamma reformprogram som vi kommer att presentera om några veckor. I dag lägger vi fram den breda agendan om brott och straff, säger Annie Lööf (C). 

Alliansen vill även se hårdare tag mot sexualbrott och skärpa straffen för hedersrelaterat våld.

– Hot, trakasserier, misshandel och sexualbrott är vardagsbrott i Sverige i dag, säger Ebba Busch Thor (KD). 

Knutson: Alliansen vill visa enighet

Det viktigaste som framkom på dagens pressträff var att partierna i Alliansen är eniga, säger SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.

– De flesta av de här förslagen har debatterats ganska länge, men vad de vill säga är att om ni röstar på oss så blir det så här. Och det är ju besked som är viktiga inför valrörelsen.

Efter flera dödsskjutningar och debatt om gängkriminalitet har lag och ordning blivit en viktig valfråga, säger Mats Knutson.

Alliansen kallade hastigt till pressträffen bara någon timme innan statsminister Stefan Löfven ska hålla sin presskonferens.

– Alliansen vill styra frågorna så att Löfven får frågor om deras budskap istället, säger Knutson.

Att visa enighet är viktigt för Alliansen, konstaterar Mats Knutson, inte minst efter bråket mellan partierna om huruvida SD ska få ordförandeposter i riksdagens utskott.

– Det är en manifestation av enighet, även om man inte når ända fram. Man föreslår till exempel höjda polislöner men man säger inte med hur mycket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet