Mer än 16.000 demonstrerade i Kärrtorp

Uppdaterad
Publicerad

Stora folksamlingar förenades i Stockholmsförorten Kärrtorp på söndagen för att demonstrera mot nazism och rasism. Många stora artister och politiker deltog i manifestationen.

De stora folksamlingarna vid och runt torget i Kärrtorp förflyttade sig ner mot Kärrtorps IP strax efter tolvslaget på söndagen, där en rad talare och artister avlöste varandra. På vägen mot idrottsplatsen skanderade slagord mot rasism, och flera grupper av musiker höll stämningen uppe.

Enligt arrangörerna hade minst 16.000 tagit sig till Kärrtorps IP, och polisen gjorde uppskattningen att uppemot 20.000 kan ha varit på plats. På scenen ställde sig bland annat komikern och konstnären Bianca Kronlöf för att hålla ett kort tal innan man drog igång musiken:

– Det är för lätt att stå och säga “fuck you alla nazister”, men vi måste tillsammans vända blicken mot oss själva och förstå makten vi har i den här frågan, varje dag. I Sverige och globalt, allt hänger ihop. När vi röstar måste vi ta ansvar.

Bianca Kronlöf intervjuades också av ABC.

– De som hävdar att det inte finns samhällsklasser kvar, de snackar skit, sa Lilla Namo innan hon uppträdde. Låt inte våra gemensamma mål förstöras av individualism. Vi för en gemensam kamp mot orättvisor.

På scenen varvades framträdanden och tal från bland andra Nathan Hamelberg, Adam Tensta, Lena Ezelius och teaterkören från Kärrtorp för att avlösas av Megafonen, Jenny Wilson, Ken Ring och Hoffmaestro med flera.

Hyllade Linje17:s initiativ

SVT:s Hannes Nelander pratade med arrangörer privatpersoner, poliser och politiker på plats, varav flera hyllade Linje17:s iniativ:

– Jag hade egentligen åkt hem till Umeå, säger vänsterpartiets Jonas Sjöstedt till SVT. Men jag kunde inte låta bli att åka ner och medverka. Jag kände vrede och sorg förra veckan, att man kan anfalla äldre människor och folk med barnvagn bara för att de demonstrerar mot rasism.

– Jag tycker det är oerhört viktigt att visa tydligt vad vi står för, säger socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Det här är inga block- eller partiskiljande frågor, här manifesterar vi för demokrati och mot rasism och nazism.

– Det är en fantastisk värme här, säger socialdemokraternas Carin Jämtin till SVT. Och det känns bra att det är två dagar kvar till jul och att det är så många religioner här, men jag hoppas att den här känslan finns kvar efter jul, att vi ska fortsätta kämpa.

SVT sänder också från Malmö och Östersund, där många samlats för att visa sin solidaritet med Linje17:s arrangemang.

Handlar om något större

Företrädare för arrangörerna av manifestationen, Linje 17 mot rasism, höll en kort presskonferens vid halv tolv. Där framhölls att manifestationen förra veckan handlade om nazistiskt klotter i området men att dagens manifestation vuxit till att handla om något större, som trygghet och avståndstagande från rasism.

Enligt arrangörerna finns inget som tyder på att det ska bli några våldsamheter under dagen.

– När de säger hat, säger vi kärlek. När de talar om vit makt säger vi full färgprakt, var ett av budskapen.

Många tillresta

– Demokrati är viktigt, säger besökaren Ingrid till SVT på plats i Kärrtorp. Jag hoppas på mycket folk här som visar sin solidaritet. Det var självklart för mig att åka hit, det är inte OK att de slår ner folk. Jag tänker på barnens framtid, de ska få leva i en värld där alla har samma värde.

Ewa Tuneback och Jörgen Franzén hade kommit från Kungsängen, nordväst om Stockholm, för att delta i dagens manifestation.

– Vi tycker att det känns viktigt att visa vad vanliga människor tycker, förklarar de för TT:s reporter.

På Twitter kan man följa diskussionen bland annat via taggen #linje17motrasism, och på Instagram postades foton och videor i högt tempo under taggar som ”linje17” och ”kärrtorp”.

Polis förberedd denna gång

Polisen har förberett sig inför manifestationen bland annat genom att genomsöka Kärrtorps torg med omnejd efter eventuella bomber, och har utkommenderat fler än 100 poliser.

SVT Nyheter sänder live från demonstrationen i Stockholms södra förort Kärrtorp från klockan 11.25 på söndagen, och finns även på plats vid demonstrationerna i Östersund och i Malmö.

Enligt arrangören Linje 17 väntades 18.000 komma till demonstrationen i Kärrtorp. Till Österundsdemonstrationen har 700 anmält sig via Facebook och 600 i Malmö. Liknande demonstrationer hålls under dagen även i Luleå, Motala, Borås, Vadstena och Helsingfors.

Några av företrädarna för riksdagens politiska partier som kommer att delta är:

S: Partiledare Stefan Löfven, partisekreterare Carin Jämtin

C: riksdagsledamot Frederick Federley

Mp: språkrör Åsa Romson, V: partiledaren Jonas Sjöstedt, fd partliedaren Lars Ohly

Fp: Erik Ullenhag, integrationsminister

Kd: Désirée Pethrus, riksdagsledamot

M: Catarina Elmsäter-Svärd, Karin Enström, Per Westerberg, Kent Persson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacken mot antirasister i Kärrtorp

Mer i ämnet