Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oumars son blev skjuten med åtta skott utanför familjens port i Farsta. Han är en av flera skadats eller skjutits ihjäl i gänguppgörelser de senaste åren. Foto: Andreas Hult/SVT

16-åringen var fel måltavla – sköts med åtta skott

Uppdaterad
Publicerad

Oumars 16-årige son sköts med åtta skott utanför familjens port trots att han inte var den tilltänkta måltavlan.

Preliminära siffror visar att 18 personer utan kriminella kopplingar drabbades i gänguppgörelser under 2020 och 2021. Nu befarar polisen att risken ökar att fler utomstående drabbas.

Oumars son var på väg hem från fotbollsträningen i oktober 2021 när han sköts utanför sin port i Farsta i södra Stockholm.

De åtta skotten träffade honom i ryggen, armen och benet. Samtidigt sköts en man i 40-årsåldern till döds. Enligt polis och åklagare var inget av offren de tilltänka måltavlorna.

Sonen överlevde men skadades allvarligt. Flera av kulorna sitter kvar i hans kropp och händelsen skapade ett stort trauma.

– Jag tänkte att en kula är tillräcklig för att döda en människa, min son sköts med flera skott. Jag hade inget hopp. Jag trodde att han var död, säger Oumar.

”Svårt att ta till sig”

Hans son är långt ifrån den enda. Under åren 2020 och 2021 drabbades 18 utomstående av gängens våld, visar preliminära siffror från polisen enligt uppgift till SVT Nyheter. Siffrorna är ännu inte säkerställda.

Mellan 2011 och 2020 skadades eller dödades 46 personer av grovt våld som riktades mot fel måltavlor, enligt en tidigare kartläggning.

– Det är helt vansinnigt. Det är svårt att ta till sig hur helt oskyldiga människor påverkas av det här våldet, säger Oscar Hillmann, målsägarbiträde till sonen.

Utomstående kan ha blivit offer

I den senaste tidens våldsvåg i Stockholm tittar polisen på flera fall där utomstående personer utan gängkopplingar kan ha drabbats.

– Det är något vi har med oss och tittar noga på. Vi tror absolut att det kan vara så, säger Åsa Hansson, poliskommissarie och chef för utredningsenheten för grova brott som hanterar fallen kopplade till våldsvågen i Stockholm.

I och med att gärningsmännen blir allt yngre tror polisen att risken blir allt större att utomstående drabbas.

– Vi ser att de får uppdrag från äldre, grovt kriminella och de får dåliga direktiv och information. Så när förövarna blir yngre och yngre, löper vi en högre risk att oskyldiga drabbas, säger Åsa Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.