Hur Ljungby ska hantera sorgen

Uppdaterad
Publicerad

Idag är det skoldag i det lilla samhället Ljungby igen. Men det är en dag av sorg efter det ofattbara beskedet att en 10-årig pojke strypt den 4-årige pojke som hittades död i oktober.

Psykologen Eva Håkansson, som arbetar med sorg och krisbehandling, talade i SVT:s Gomorron Sverige om hur en sådan tragedi påverkar ett litet samhälle som Ljungby.

-Eftersom det är en liten bygd är det klart att alla berörs på ett eller annat sätt och så har det varit sedan den lilla pojken hittades mördad. Det är framför allt ovissheten som är värst, för då finns alla faror och risker kvar.

Fyraåring dödad i Ljungby

Att vara lyhörd

-Men när man väl har svaret kan man lägga all oro och alla tankar åt sidan och börja hantera sorgen för sig själv och tillsammans, säger Eva Håkansson.

Framför allt behövs möjligheter att få prata för de som vill och behöver det. Många vill hjälpa till och stötta och då är det viktigt med samarbete så att inte hjälpen blir ytterligare ett problem.

Om barnen är ungefär som vanligt kanske man inte ska överskölja dem med information som de egentligen inte har bett om. Men om ett barn inte kan sova eller visar oro på andra sätt kan det vara bra att försöka prata om det som hänt.

-Att prata med de som vill det kan alla. Men man ska vara lite varsam och lyhörd, säger Eva Håkansson.

Krishantering

Roland Eiman, kommunchef i Ljungby, berättar om vad kommunen har gjort för att hantera sorgen efter tragedin. Att så många barn varit inblandade gör det hela extra svårt.

-Det var en stark förtvivlan när mordet skedde. Sedan har det gått ganska många veckor och så väcks alla frågor och funderingar till liv igen. Men i all sorg finns också en lättnad att äntligen få besked om vad som egentligen hände.

Skolpersonalen har förberetts så mycket det bara går för att kunna samtala med barnen och föräldrar har informerats av experter på krishantering. Att våga möta de frågor och funderingar som barnen har tror Roland Eiman är viktigt.

Men det viktigaste för barnen är att komma in i rutiner och den vanliga vardagen igen för det är där tryggheten finns.

-Hur hemskt och tragiskt detta än är, så är det en förutsättning för att kunna gå vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fyraåring dödad i Ljungby

Mer i ämnet