”Mörkningen skulle hålla ihop regeringen”

Publicerad

Han var firmatecknare i bolaget som skulle mörka vapensamarbetet med Saudiarabien.
-Det var ett sätt att lösa ett problem, säger Dick Sträng på totalförsvarets forskningsinstitut FOI.

Dick Sträng arbetade som forskningsledare på totalförsvarets forskningsinstitut FOI och det var han som fick stå som firmatecknare i bolaget SSTI, Swedish Security Technology and Innovation, som startades för att dölja vapensamarbetet med diktaturens Saudiarabien.

-Saudiarabien ville till varje pris ville ha FOI som projektkoordinator och det fick vi inte vara. Då såg vi ingen annan väg än att skapa detta företaget, säger Dick Sträng till SVT.

Dick Sträng berättar att när kontrakten var underskrivna och personal hade rekryterats, kopplades bolaget loss från FOI. Han personligen hade ingen kontakt med den politiska sidan, men att det enligt honom tydligt framstod att förfarandet var sanktionerat från högre ort.

Hur kom det sig att man inte ville köra med öppna kort?
-Det enda som har sagts är att det var för att hålla ihop regeringen. Jag har ingen inblick i det, med det var vad handläggarna på försvarsdepartementet sade till mig. Om det var sant vet jag inte.

Vad tyckte du om den här lösningen?
-Det var ingen som tyckte om den men vi såg ingen annan väg ut, fortsätter Dick Sträng.

Dick Sträng arbetar inte längre kvar på FOI. SVT har under dagen sökt försvarsminister Sten Tolgfors för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Saudiavtalet

Mer i ämnet