Lagrådet underkänner lagförslag om smygfotografering

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens förslag om förbud för smygfotografering kritiseras nu av Lagrådet. Det kan betyda att förslaget hamnar i papperskorgen, tror SVT:s chefsjurist Henrik Grinbaum.

Sverige finns inte något förbud mot att fotografera eller filma en person, ens i smyg. Regeringen med justitieminister Beatrice Ask i spetsen har länge arbetat för att få till en lag som kommer åt problemet med smygfotografering, där speciellt unga kvinnor utsätts för att smygfotade bilder som läggs upp på nätet.

I början av mars lämnades ett nytt lagförslag om förbud för kränkande fotografering in till Lagrådet. I ett yttrande kritiserar nu Lagrådet förslaget för att vara alltför generellt.

Räcker inte till

Det nya förslaget vill förbjuda så kallad kränkande fotografering vilket definieras ”som en illasinnad handling mot en individ i en utsatt situation”.

Formuleringen av förslaget räcker inte för att föreslå generella förbud som kan hota yttrandefriheten, anser Lagrådet.

-Mot bakgrund av att Lagrådet avstyrker och därutöver anger att förslaget såväl systematiskt som sakligt framstår som tveksamt i en rad olika hänseenden, är det min bedömning att regeringen inte kommer att gå fram med det nu granskade lagförslaget, säger SVT:s chefsjurist Henrik Grinbaum.

Inskränker yttrandefrihet

Lagförslaget har mötts av kraftig kritik från journalistorganisationer och pressfotografer som ansåg att de hindrades i sitt arbete. Det är något som Lagrådet håller med om i sitt yttrande.

Lagrådet anser att lagförslaget är utformat så att både informationsfriheten och yttrandefriheten kan inskränkas.

Men trots den negativa inställningen till lagförslaget anser Lagrådet att ett skydd av rätten till en fredad personlig sfär kan vara berättigat. Rådet påpekar att frågorna bör fortsätta att behandlas.

Journalistförbundet välkomnar

Svenska Journalistförbundet tycker att Lagrådets yttrande är bra.

”Det har hela tiden varit Journalistförbundets uppfattning att ett förbud mot att ta vissa bilder strider mot den grundlagsenliga rätten för allmänheten att lämna uppgifter till media, bland annat bilder”, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet.

Som förbundet ser det finns det nu inget annat för regeringen och justitieminister Beatrice Ask (M) än att dra tillbaka förslaget.

Ask: JK stödjer det

Justitieminister Beatrice Ask litar sig på sina experter och det politiska stödet.

-Jag har ju en parlamentarisk kommitté som varit enig om förslaget. Vi har ju snävat in det ganska ordentligt med hjälp av de grundlagsexperter som departementet har, säger Ask.

-Andra tunga jurister som Justitiekanslern har ju tyckt att regeringens förslag varit rätt, men man kan ha litet olika synpunkter. Frågan är komplicerad och jag noterar naturligtvis Lagrådets synpunkter. Nu får vi bereda ärendet, säger Beatrice Ask.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.