Foto: TT

244.000 fler i arbete – alla utrikesfödda

Uppdaterad
Publicerad

Det är de utrikesfödda som fått de nya jobben i Sverige. Det visar den sammanställning av statistik som SVT Nyheter har gjort. Och utan det inflödet av arbetskraft skulle den svenska ekonomin få stora problem.

Den svenska ekonomin har blivit en jobbmaskin. Totalt har sysselsättningen ökat med 244.000 personer de senaste nio åren – och hela jobbökningen har gått till de utrikesfödda.

Det visar SCB:s Arbetskraftsundersökning mellan åren 2008 och 2016.

Trenden kommer fortsätta

För inrikesfödda har det inte skett någon ökning alls av sysselsättningen. Till stor del beror detta på att det var de inrikesfödda som drabbades hårdast efter finanskrisen.

Bara under ett år försvann 111.000 jobb för denna grupp och det var först förra året som de inrikesfödda har kommit upp på samma nivå som före krisen.

För de utrikesfödda har det däremot varit en stadig uppgång där de har fått en mycket stor del av de nya jobben varje år. Den trenden kommer att fortsätta de närmaste åren, säger Håkan Gustavsson, prognoschef på Arbetsförmedlingen.

– När Sverige växer så starkt som den gör nu på arbetsmarknaden då är det en väldigt hög andel som går till utlandsfödda.

Inrikesfödda som arbetade minskat drastiskt

Det är alltså högkonjunkturen som ligger bakom att det skapats så många nya jobb i Sverige. Men anledningen till att jobben framför allt gått till utrikesfödda beror på den dramatiska förändringen som skett i befolkningen.

Vändningen kom i samband med finanskrisen år 2008.

Det var då stora grupper av 40-talister började gå i pension och det tillkom inte in tillräckligt med inrikesfödda för att ersätta dem.

Sedan dess har inrikesfödda i arbetsför ålder minskat med 166.000 personer fram till och med förra året – medan de utrikesfödda ökat med närmare 400.000 personer.

LÄS MER: Analys: Nu är chansen att få jobb den bästa på flera år

Utan utrikesfödda hade Sverige fått problem

Och utan denna tillförsel av arbetskraft skulle Sverige fått allvarliga problem med ekonomin.

– Hade vi haft en situation där bara inrikesfödda svarade för arbetskraftsförsörjningen skulle antalet arbetstagare inte räcka till. Arbetskraften skulle till och med krympa i Sverige. Det skulle vara väldigt bekymmersamt för den ekonomiska utvecklingen i Sverige, säger Håkan Gustavsson,och fortsätter:

– Det skulle göra att arbetsgivarna upplevde en mycket mer påtaglig brist på arbetskraft än vad man ser i dag. Tillväxten hade inte varit så stark som den varit de senaste åren och Riksbanken hade haft helt andra problem att hantera än vad de har i dag.

”Utrikesfödda nödvändiga för arbetsmarknaden”

Utan den stora invandringen skulle Sverige snabbt gått mot en överhettning av ekonomin, vilket skulle tvingat Riksbanken att höja räntorna för att kyla av ekonomin.

Det är detta scenario som Arbetsförmedlingen menar skulle skada den ekonomiska utvecklingen i Sverige.

– Utrikesfödda är nödvändiga för kompetensförsörjningen ute på arbetsmarknaden för både privata och offentliga arbetsgivare. Vi ska se dem som en resurs här och nu, men också långsiktigt. De tryggar försörjningen av arbetskraft i landets alla län, säger Håkan Gustavsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.