Regeringen beräknar att pengarna räcker till 600 nya tjänster på lågstadiet. Foto: TT

300 miljoner kronor till fler lärarassistenter

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill att landets lågstadieskolor anställer fler lärarassistenter och avsätter därför 300 miljoner kronor extra om året fram till 2019. Pengarna ska i första hand gå till skolor med många nyanlända elever.

– Sverige gör nu en jätteuppgift. Vi har många skolor som fått många nya elever. Och då måste de eleverna och alla andra elever som redan var på de här skolorna få mer tid med sina lärare, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

Det handlar om 300 miljoner kronor extra från och med i höst. Alltså för läsåren 16/17, 17/18 till och med läsåret 18/19. Pengarna beräknas räcka till runt 600 nya anställda på lågstadiet.

– Lärarassistenter är ett sätt att säkerställa att lärare får mer tid för sitt jobb. Mer tid med eleverna, mer tid att jobba just med den där eleven som behöver lite extra stöd, lite extra tid, säger Gustav Fridolin.

”Viktigt i regeringens samhällsbygge”

Regeringen höjer nu sin så kallade lågstadiesatsning från 2 miljarder kronor per år till 2,3 miljarder. Och de extra 300 miljoner kronorna per år, som nu aviseras, tas från pengar som blev över från förra året. Eftersom utbetalningen gjordes sent i höstas gick inte allt åt. 

– Det normala i statens budgethantering är ju att den här typen av pengar fryser inne om de inte används det år de är budgeterade. Men nu har vi gjort det här tillsammans därför att det viktiga i regeringens samhällsbygge är att investera i skolan.

M: ”Välkomnar att regeringen ansluter sig”

Förslaget om fler lärarassistenter känns igen från Moderaterna, som kom med samma förslag för bara några veckor sedan.

– Jag välkomnar om regeringen ansluter sig till vårt förslag, för Sverige skulle behöva införa lärarassistenter. Lärarna behöver mer tid med eleverna och varje timme med en utbildad lärare spelar ju roll, säger partiledaren Anna Kinberg Batra.

Regeringen lägger alltså 300 miljoner kronor extra per år till fler lärarassistenter. Moderaterna avsatte i sitt förslag 200 miljoner kronor.

– Men det är 200 nya miljoner. Regeringen omfördelar av tidigare utlovade medel. Så lyfter man inte skolan tillräckligt, avslutar Anna Kinberg-Batra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.