31 mars: Nattens nyheter

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump åtalas i uppmärksammat fall

Donald Trump blir den första av USA:s tidigare presidenter att åtalas för brott, rapporterar The New York Times. Exakt vad för brott åtalet gäller är fortfarande oklart men det rör händelsen där pengar som ska ha betalats till en porrskådespelerska för att hålla tyst om den relation som den senare påstått att de har haft.

”Det här är en aldrig tidigare skådad attack mot vårt land. Det är också en attack mot våra fria och rättvisa val. USA är nu ett tredjevärldsland, en nation i förfall”, skriver Trump på sin plattform Truth social som svar på åtalsbeslutet.

– Att en tidigare president åtalas har aldrig tidigare hänt i amerikansk historia. På det sättet är det här åtalet unikt. Samtidigt har amerikanerna hört om de här hyschbetalningarna i många år nu, och det är knappast någonting som kommer förvåna särskilt många, säger SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi.

Två detonationer i Malmö – fastighet skadad

Flera samtal inkom till polisen om höga smällar i Rosengård och Södertorp i Malmö under torsdagskvällen.

Strax efter 22.30 larmades polisen om den första smällen, i Rosengård. Polisen var snabbt på plats och kunde konstatera att något hade detonerat och krossat fönsterrrutor på minst en byggnad, ett flerfamiljshus. Inga skadade personer anträffades.

Har detonationen skett i eller utanför en byggnad?

– I nuläget ser det ut som att det är inifrån en byggnad, men det är väldigt tidigt i ärendet så det är svårt att säga, säger Sara Andersson på polisen.

Polisen rapporterar även om ytterligare en detonation som ska ha skett klockan 23.44 några få kilometer väster om Rosengård i Södertorp.

Så lätt kan din röst stjälas – och användas för AI-bedrägerier

Att bedragare ringer upp främst äldre människor, utger sig för att vara ett barnbarn och kräver pengar, har varit ett problem i Sverige i många år. Nu har en ny variant börjat förekomma i USA: Bedrägerier som utförs med AI-klonade röster.

Personen i telefonen lät exakt som Ruth Cards barnbarn Brandon.

Han behövde pengar snabbt och eftersom Ruth kände igen hans röst begav hon sig till banken.

Benjamin Perkins föräldrar blev uppringda av en man som sa att han var jurist. Benjamin påstods ha kört ihjäl en annan man och behövde pengar till borgen. Juristen räckte över telefonen till någon – som lät exakt som Benjamin.

I båda fallen, som Washington Post rapporterat om, handlade det om en ny bedrägeriform – röster klonade med hjälp av artificiell intelligens.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.