Foto: SVT

Ny kartläggning: 400 lastbilar kör olagligt i Sverige

Publicerad

För första gången någonsin har en stor kartläggning av den illegala utländska lastbilstrafiken i Sverige gjorts. De fullkomligt strömmar in i Sverige, lastbil efter lastbil. Många helt lagligt men nu kan en forskargrupp för första gången avslöja omfattningen av den illegala trafiken.

– Folk blir chockade när de ser omfattningen av den här trafiken, säger Henrik Sternberg transportforskare vid Lunds universitet.

Får stanna högst sju dagar

Lagen är tydlig. Utländska chaufförer som har en internationell transport till Sverige får göra tre andra transporter i Sverige innan de måste lämna landet igen och de får som längst stanna kvar i sju dagar.

Forskargruppen har med hjälp av en app låtit allmänheten rapportera in när de ser en utländsk lastbil. Tusentals registreringsnummer har sammanställts och bilarnas färdvägar har kartlagts i det de kallar Cabotagestudien.

På så vis har forskarna sett att många struntar i reglerna. Under perioden som studien pågick hittade de över 400 utländska lastbilar som stannat kvar och bara ägnade sig åt att köra olaglig trafik i landet.

”Vissa bilar lämnar aldrig”

– För att ta ett exempel. Ett bulgariskt åkeri som har sex lastbilar i Sverige, de lämnar ytterst sällan landet, vissa av bilarna lämnar aldrig landet. De kör med makedonska chaufförer som givetvis har mycket sämre villkor än vad reglerna säger i Sverige, säger Henrik Sternberg.

Detta är något som forskarna menar påverkar den svenska åkerinäringen hårt.

– Det betyder att de företag som försöker följa svenska regler, som försöker följa de avtal som gäller för transporter i Sverige står inför en mycket svår framtid, säger Henrik Sternberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Olagliga lastbilar

Mer i ämnet