– Nu kommer äntligen ett omsättningsbaserat stöd till företagare som driver enskild firma på plats, säger Annie Lööf, ledare för Centerpartiet.

5 miljarder i stöd till egenföretagare

Uppdaterad
Publicerad

SVT kan idag berätta att Januaripartierna har enats om 5 miljarder kronor i stöd för personer med enskild firma som drabbats av den ekonomiska krisen. Förslaget har tagits fram i budgetförhandlingarna mellan regeringen, Liberalerna och Centerpartiet.

– Nu kommer äntligen ett omsättningsbaserat stöd till företagare som driver enskild firma på plats. Det innebär att hantverkare, frisörer, frilansare, fotografer och andra nu kommer att få ett stöd för förlorade intäkter precis som alla andra företagare, säger Annie Lööf, ledare för Centerpartiet.

Det finns sedan tidigare stöd för företag som drabbats av den ekonomiska krisen i pandemins spår, till exempel omställningsstödet. Januaripartierna menar dock att det stödet inte fungerar för alla som har enskild firma. Därför vill man nu alltså införa en ny stödform för enskilda näringsidkare.

Alla har inte omfattats

Stödet beräknas kosta 5 miljarder kronor i år och nästa år, 3,5 miljarder för i år och 1,5 miljard nästa år. Den första delen av pengarna kommer att ingå i en extra ändringsbudget, och den senare delen i nästa års budget. Planen är att stödet ska vara på plats från mitten av oktober. 

– Det har funnits olika delar i korttidspermitteringen och omställningsstödet som har gjort att många enskilda firmor inte omfattats. Nu kommer ett eget stöd direkt riktat till dem för att man ska få ersättning för det intäktstapp man har haft under våren, säger Annie Lööf.

Det nya stödet är utformat ungefär som det omställningsstöd som redan finns för företag.  Stödet ska ge ersättning för förlorade intäkter under fem månader, mars till juli i år. Stödet är 75 procent av det man tappat i omsättning jämfört med samma period 2019, och den maximala ersättningen per företag är 120 000 kronor. 

Ingen begränsning av vinstutdelning

Stödet ska ges till enskilda näringsidkare vars årsomsättning överstiger 200 000 kronor, och där tappet i omsättning jämfört med 2019 är minst 30 procent för mars-april, 40 procent för maj respektive 50 procent för juni-juli. Till skillnad mot omställningsstödet finns ingen begränsning av vinstutdelning. 

– För många företagare som driver enskild firma så är vinsten det man tar ut som egen lön. Av den anledningen är utdelningsförbudet borttaget, säger Annie Lööf.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Inrikes
Mer Nyheter