Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför är vårdplatsbristen så allvarlig? Hör bland annat Karin Hildebrand, biträdande överläkare, berätta om sin oro. Foto: SVT/Linus Svensson, Claudio Bresciani/TT

Krisen i vården: 5 000 färre vårdplatser på 14 år

Uppdaterad
Publicerad

De senaste 14 åren har en femtedel av vårdplatserna på svenska sjukhus försvunnit.

– Vi utsätter patienterna för större risker än vad som skulle vara nödvändigt, säger Karin Hildebrand, biträdande överläkare på Södersjukhuset.

Enligt Socialstyrelsens definition är en vårdplats “[en plats] i sluten vård med fysisk utformning, utrustning och bemanning som säkerställer patientsäkerhet och arbetsmiljö”.

Sedan 2006 har Sverige 5 000 färre sådana platser i landet, enligt data från Sveriges kommuner och regioner.

SVT har pratat med flera läkare runt om i landet som säger att vårdplatsbristen får stora konsekvenser för svårt sjuka patienter och överarbetad personal. Överbeläggning och så kallade ”satellitpatienter” – där avdelningar med lediga platser får ta emot patienter med andra sjukdomar än man vanligtvis behandlar – beskrivs av läkarna som mer regel än undantag.

– Det är ett svenskt problem att vi har stora pensionsavgångar och att det saknas rätt kompetens, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne.

Äldre män hamnar på gyn

Johan Styrud är överläkare på Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening. Han beskriver en eftermiddag på sjukhuset som mycket rörig, där man gör allt för att hitta lediga sängar. En äldre man kan hamna på gynavdelningen – bara för att det finns plats.

– Vårdplatser är dyra. Man har långsamt skurit ner på detta år efter år.

Även biträdande överläkaren Karin Hildebrand som jobbar på intensivvårdsavdelningen på Södersjukhuset i Stockholm tycker att vårdplatsbristen är allvarlig. Hon har jobbat inom akutsjukvården i 20 år och säger att just akuten påverkas i stor grad.

– Akuten blir snabbt full när vi inte kan skicka vidare patienter till andra avdelningar. Vi ska ta hand om patienters akuta tillstånd när de kommer in, inte fortsätta vårda de som egentligen borde vara någon annanstans, säger hon.

Karin Hildebrand är rädd att svårt sjuka drabbas hårdast av vårdplatsbristen.

– De kan ha svårt att göra sin röst hörd, säger Karin Hildebrand.

“Behöver inte lika många platser”

Att vårdplatserna blivit färre behöver inte enbart bero på personalbrist eller nedskärningar, säger Björn af Ugglas, forskare och doktor i medicinsk vetenskap på Karolinska institutet.

– Den medicinska utvecklingen går framåt. Det gör att vi inte behöver lika många vårdplatser, säger han, och fortsätter:

– I början var det bra, vården effektiviserades, men nu har det gått för långt. Nu innebär det att vi inte har några säkerhetsmarginaler, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På 14 år har antalet vårdplatser i Sverige minskat med 5 000. Men varför? SVT reder ut med flera experter. Bilden är ett montage. Foto: SVT Grafik

SVT:s data kommer från SKR, Sveriges kommuner och regioner. Den redovisar antalet disponibla vårdplatser enligt Socialstyrelsens definition: “vårdplats i sluten vård med fysisk utformning, utrustning och bemanning som säkerställer patientsäkerhet och arbetsmiljö”.

Statistiken från OECD som redovisas i inslaget har inte med EU-länderna Bulgarien, Cypern, Kroatien, Malta och Rumänien. Detta är för att de inte är med i OECD.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer