58 apatiska barn under 2015

Publicerad

Minst 58 barn behandlades för uppgivenhetssyndrom under förra året, visar nya siffror från Socialstyrelsen.

Det är första gången som det finns tillförlitlig rikstäckande statistik över hur många som behandlats för uppgivenhetssyndrom, 64 personer totalt varav 58 av dem är under 18 år.

Enligt Mikael Billing, enhetschef för Barn- och ungdomspsykiatrins asylpsykiatriska enhet, handlar det om en ökning.

– Jag misstänker att den stora förklaringen är att antalet asylsökande barn i Sverige har ökat och 2015 ökade det dramatiskt. Att vara asylsökande eller flyktingbarn innebär ju att man utsätts för olika former av stress, som ökar risken för att man ska må dåligt psykiskt, säger han.

Men andelen kan vara högre. Förutom dessa personer, som finns registrerade med personnummer, finns ytterligare 97 med så kallade reservnummer som behandlats.

Samtidigt är den siffran osäker då de med reservnummer, vilket man bland annat kan få om man inte har uppehållstillstånd, kan ha fått personnummer och därför registrerats två gånger, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.