Smartphoneanvändare i Stockholm – år 2018 kan 5G-nät bli verklighet i den svenska huvudstaden. Foto: TT

5G-nät i Stockholm 2018

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm kommer att få den nya generationens mobiltelefonnät 5G redan år 2018.  Det är resultatet av ett samarbete mellan Teliasonera och Ericsson som presenterades på en presskonferens i Stockholm i dag.

Teliasonera och Ericsson genomför nu tillsammans tester och utveckling av den nya tekniken med ambitionen att kunderna i Sveriges och Estlands huvudstäder ska kunna utnyttja tekniken under 2018.

– Vår ambition är att ligga i framkant då det gäller ny teknologi, säger Telia Soneras koncernchef Johan Dennelind i ett pressmeddelande. Stockholm och Tallinn är två av de städer i världen som är mest uppkopplade  och vi vill nu ta dem till en ny nivå. 5G kommer att skapa nya ekosystem för våra kunder.

Revolution för industrin

Enligt Ericssons VD Hans Vestberg innebär 5G framför allt en revolution för industrin:

– Fler och fler företag  kommer att dra nytta av uppkoppling och digitalisering säger han i en kommentar. Tillsammans med Teliasonera byggde vi det första 4G-nätet i världen år 2009. Nu kommer vi att ligga i framkanten av utvecklingen då det gäller 5G.

Det är dock oklart om TeliaSonera och Ericssons bli först i världen att lansera den nya tekniken då operatörer i Sydkorea och Japan redan presenterat  planer på ett nytt 5G-nät som ska vara klar till vinter-OS i Sydkorea år 2018.

Stora samhällsförändringar

Vem som än blir först med den nya mobiltelefonteknologin kommer den att innebära mycket stora förändringar för samhället. Ett exempel är bilindustrin där det nu pågår arbete med den förarlösa bilen som förutsätter att bilen ständigt är uppkopplad i realtid. 

Systemen måste också kunna agera mycket snabbare än med dagens teknik. Även inom läkarvården väntar stora förändringar där den nya 5G-teknologin kan användas för bland annat distansbehandling av patienter.

Enligt en rapport från Ericsson kommer 5G-tekniken att få ett snabbt genomslagoch det kommer i slutet av år 2021 att finnas 150 miljoner användare.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer