Här fjärrstyrs en grävmaskin som hackar loss löst berg som uppstått efter sprängning. Foto: Jan Nylander/SVT

5G-tekniken kan leda oss mot en ny industriell revolution

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i världen pågår nu försök och experiment för att se vad den nya mobilteknologin kan innebära. Förhoppningarna är högt ställda och för att hålla sig i framkant har Ericsson börjat samarbeta med några av Sveriges största företag.

I början av december invigdes det första 5G-nätet i Sverige på den tekniska högskolan KTH i Stockholm. Och nu pågår ett intensivt arbete där några av Sveriges största företag samarbetar med Ericsson om hur den nya mobiltelefonteknologin ska användas.

– I Sverige arbetar vi med företag som ABB, SKF, Volvo, Scania och Boliden. Det rör sig om en hel räcka av bolag, säger Thomas Norén som är 5G-chef på Ericsson.

34 miljarder nya apparater

Totalt har den svenska telekomjätten samarbete med ett 40-tal företag världen över, för den nya tekniken kommer att revolutionera vårt samhälle. Vi kommer då att ha mobiltelefoner som håller koll på vår hälsa och självkörande bilar.

Men de största förändringarna kommer att ske i företagen. Ericsson har gjort en prognos där man räknar med att 34 miljarder apparater blir uppkopplade om fem år. 5G-tekniken blir då en av hörnpelarna när industrin blir allt mer uppkopplad, vilket innebär mycket effektivare fabriker.

Banar väg för nya svenska innovationer

Nu pratar många om att vi är på väg mot en ny industriell revolution. Men de stora förändringarna i Sverige hoppas Ericsson kommer från allt det vi inte känner till i dag.

– Vi hade bra mobilnät i Sverige och det betydde att ledande bolag som Spotify och Klarna kunde växa fram för streaming- och betaltjänster. På motsvarande sätt tror jag att om vi skapar riktigt bra 5G-arkitektur, kommer svenska innovationer också att komma fram.

Norén menar att vi ännu inte riktigt vet vilka många av de innovationerna är ännu.

– Men jag är helt säker på att om man har en bra infrastruktur så kommer det också att bli många innovationer, säger Norén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.