Långsam ökning av andelen personer med antikroppar

Uppdaterad
Publicerad

En antikroppsstudie med blodprover som samlats in från öppenvården visar att 6,1 procent bland de som deltog i studien hade antikroppar mot covid-19.
– Det är en sakta ökning av antikroppar i alla åldersgrupper men det är väldigt tydligt att de äldre har betydligt mindre immunitet än yngre. Det talar för att strategin om att skydda de äldre fungerar, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Totalt har nu 5 053 personer i Sverige med covid-19 avlidit. Tolv nya fall har rapporterats in under det senaste dygnet.

Samtidigt pågår flera studier för att ta reda på hur stor smittspridningen egentligen har varit i samhället.

En antikroppsstudie med blodprover som samlats in från öppenvården visar att 6,1 procent bland de som deltog i studien hade antikroppar mot covid-19 under vecka 21 (18-24 maj).

Det är en ökning jämfört med vecka 18 (27 april-3 maj), då andelen med antikroppar låg på 4,7 procent. I studien samlades 1 104 blodprover in per vecka, i nio olika regioner.

Andelen med antikroppar ökar

I en annan studie har 400 blodgivare per vecka i de nio regionerna testats för antikroppar. Där ökade andelen med antikroppar från 1,6 procent vecka 17 till 5,0 procent i vecka 22.

Båda grupperna vid de olika tillfällena har relativt låga värden, troligtvis för att det rör sig om personer som hållit sig isolerade, säger Anders Tegnell.

– Vi har andra undersökningar i samhället som visar betydligt högre värden, så jag tror inte att man ska fokusera så mycket på enskilda värden, utan titta på trenderna. Sedan får vi successivt lägga ihop flera undersökningar till ett gemensamt resultat.

– Vi har varit inne på att vi skulle kunna vara uppe på en bit över 20 procent i maj. Det verkar som att vi är där, men det är inte säkert. Det finns andra signaler som pekar åt andra håll, och vi måste försöka få en samlad bild av det hela, säger Anders Tegnell.

”Förskräckligt hög siffra”

2 333 får eller har fått iva-vård på grund av covid-19. Det totala antalet bekräftat smittade ligger nu på 56 043.

– När det gäller avlidna så har vi kommit över 5 000 fall totalt. Det är en förskräckligt hög siffra. Men även där så hackar sig kurvan sakta nedåt, säger Anders Tegnell.

Samtidigt varnar han för att man inte ska slappna av alltför mycket under midsommarhelgen.

– Visst, vi har släppt på restriktioner men det betyder inte att faran är över. Det är väldigt viktigt i sommar och midsommar att man håller avstånd till varandra. Reser man så ska man resa ansvarsfullt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.