Möbeljätten står inför den största personalväxlingen någonsin. Foto: Lise Åserud/TT

Ikea möblerar om – 7 500 jobb försvinner

Uppdaterad
Publicerad

Ikeakoncernen möblerar om med en helt ny organisation – 7 500 jobb försvinner globalt, 650 av dem finns i Sverige.

Möbeljätten står inför den största personalväxlingen någonsin, som världen runt också innebär 11 500 nya jobb.

Varsel drabbade Ikea-anställda i södra Sverige under våren och drygt 100 anställda försvann. Det nya varslet i Sverige slår särskilt mot tjänstemannasektorn och kontoren i Malmö, Helsingborg och Älmhult.

– Vi vill bygga på våra 75 års erfarenhet och säkerställa att vi är ”fit for future”. Vi har ett starkt varumärke som växer, och ser över vilka kompetenser som finns och vad som kommer behövas framöver, säger Tolga Öncü, retail manager på IKEA-koncernen.

Mer digitalisering

It-verksamheten behöver gå från att vara mer traditionell till att bli mer digitaliserad, förklarar Öncü. Globalt beräknas 4 000 fler jobb att skapas än de som försvinner inom Ikeakoncernen under den kommande tvåårsperioden, men huruvida antalet anställda också ökar i Sverige är i nuläget oklart.

– Vi vill göra det enklare och smidigare för våra kunder genom att undvika dubbeljobb, och öka vår digitala kapacitet, säger han.

Informerar anställda i veckan

Tusentals anställda informeras i veckan om den nya organisationen för Ikeakoncernen. Med 367 av de 422 varuhusen på 30 av marknaderna är Ikeakoncernen den i särklass största franchisetagaren av konceptet.

”Ett utvecklingsbesked”

SVT:s ekonomireporter Peter Rawet menar att det här är ett sätt för Ikea att inte halka efter när handeln flyttar från butik till nätet. 

– Verkligheten har visat att det finns ingen annan väg att gå än att också vara starka på nätet, då behövs andra kompetenser. Det är inget krisbesked, det är ett utvecklingsbesked, säger han.

Öppnar för utbildning

Tolga Öncü säger att de påbörjat samtal med alla medarbetare för att se över vilka utvecklingsmöjligheter som finns, och öppnar för att flera medarbetare kan komma att vidareutbildas.

– Vår ambition är att så många som möjligt kan göra det, men det går inte att uppskatta hur många i nuläget. Vi ser över hur vi kan stötta och hjälpa till, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.