Foto: TT

72 misstänkta pedofiler identifierade

Uppdaterad
Publicerad

72 svenska män som laddat ned dokumenterade sexuella övergrepp mot barn har identifierats i en databas som omfattar miljontals nedladdningar. En av männen är ungdomsledare i kyrkan, en annan mellanchef på ett börsnoterat bolag och en tredje anställd på fritids.

Det framgår av en granskning som Aftonbladet och Svenska Dagbladet gjort. Tidningarna har varit i kontakt med hälften av männen. Tre av de 72 är tidigare dömda för barnpornografibrott.

– Vi kan se att det finns tusen­tals personer som gör det här varje månad, säger kriminalkommissarie Anders Ahlqvist om nedladdningarna som visar av sexövergrepp på barn.

Utredningar läggs på hög

Polisen kan inte sällan identifiera gärningsmännen, men eftersom brottets straffskala är så låg läggs utredningarna ofta på hög, skriver Svenska Dagbladet.

Aftonbladets och SvD:s granskning bygger på loggfiler av nedladdningar som tagits fram av norska tidningen Verdens Gang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.