Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Stockholms Handelskammare om hur gängvåldet riskerar att påverka svensk ekonomi. Foto: SVT/TT

8 av 10 företag anser att gängkriget minskat Sveriges attraktivitet inom näringslivet

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms Handelskammare har undersökt hur företagen i Stockholm och Uppsala upplever att gängkriminaliteten hittills har påverkat den svenska ekonomin. Över 80 procent uppger att det redan har blivit svårare att locka hit personal från utlandet.

Bilden av Sverige som ett fridfullt land har förändrats i resten av världen efter den senaste tidens våldsdåd. Enligt en undersökning gjord av Stockholms Handelskammare anser 83 procent av företagen att gängkriminaliteten redan har påverkat möjligheterna att locka hit investeringar och personal från utlandet.

– Den negativa trenden kopplad till kriminalitet måste vändas. Annars finns det en risk att det här påverkar välståndet negativt framöver i hela Sverige, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms handelskammare.

Hör mer om hur den svenska konkurrenskraften påverkas i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.