80-årige Jacques Schultze från Malmö är den äldsta personen som anmält sig till lördagens högskoleprov. Foto: Privat-Henrik Montgomery/TT

80-årige Jacques är äldsta provdeltagaren – ”Skoj att se hur bra man hänger med”

Uppdaterad
Publicerad

Om fyra år införs en nedre åldersgräns för att skriva högskoleprovet, däremot finns det inga planer på att sätta en övre gräns. 80-årige Jacques Schultze från Malmö är den äldsta provdeltagare som anmält sig till lördagens högskoleprov.

– Jag tycker att det är skoj att se hur pass bra man hänger med eftersom jag har sysslat med utbildning i hela mitt liv, säger Jacques Schultze till SVT Nyheter.

Det är fjärde gången som Jacques sätter sig i provsalen och försöker kryssa i rätt svarsalternativ på alla ord- och matematikuppgifter. Med tanke på att det var 25 år sedan han gjorde kunskapstestet för första gången går det nog att betrakta honom som veteran i sammanhanget.

– Det började med att jag tävlade med mina grabbar, då var jag ett fel ifrån 2,0. Ironisk nog torskade jag på dyslexi, ett ord man inte borde ha fel på, säger han.

Inte så svårt

Någon större förberedelse blir det inte förutom att gå igenom några gamla prov mest för att se om det skett någon förändring. Men Jacques tycker att provet i stort sett alltid sett likadant ut. Det som blir mer utmanande för varje gång är att hinna få ner alla svar innan provtiden går ut.

– Om jag får hur lång tid som helst på mig är det inte så svårt. Jag har minst problem med den språkliga delen och ordförståelsen, och även algebran och geometrin, säger Jacques Schultze som är född 1939.

Bruksanvisningar till kärnkraftsverk

I sitt yrkesliv gjorde Jacques bland annat beskrivningar om hur kontrollrummen in kärnkraftverk fungerade. Han ställer sig frågande till hur vissa frågor i provet är utformade.

– Frågorna i en del gamla prov verkar egendomliga, speciellt i statistikuppgifterna finns det frågor som jag inte förstår hur de kommit fram till svaret, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.