9 januari: Nattens nyheter

Uppdaterad
Publicerad

Forskare hittar ny virusvariant på Cypern – ”deltakron”

En cypriotisk forskare har upptäckt en coronavirusvariant som är en kombination av delta- och omikronvarianterna, rapporterar Bloomberg.

Hittills har professor Leondios Kostrikis och hans kollegor hittat 25 fall med kombinationen, som benämns ”deltakron”.

– Vi kommer i framtiden att se om denna stam är allvarligare, mer smittsam eller om den kommer att ta över, sade Kostrikis i en intervju med Sigma TV i fredags.

Hans personliga uppfattning är att även denna stam kommer att undanträngas av den mycket smittsamma omicron-varianten.

Tre personer skjutna med okänt kolsyrevapen i Växjö

En man i 30-årsåldern har gripits misstänkt för att ha skjutit tre personer med någon form av kolsyrevapen i en lägenhet i Växjö natten till söndagen.

Larmet inkom till polisen vid midnatt och när polisen kom till platsen hittades tre män skadade.

– Det var väldigt dramatiskt först när vi fick larmet om skottlossning i en lägenhet med flera skadade. Men när vi kom till platsen visade det sig att de skjutits med någon form av kolsyrevapen med mindre form av plast eller stålkulor, så det var inga direkt livshotande skador, men två av dem fick föras till sjukhus, säger Jerker Olsson, vakthavande befäl vid polisregion Syd.

Den misstänkte gärningsmannen hade befunnit sig i lägenheten tidigare under kvällen tillsammans med fyra män i samma ålder, men lämnade platsen efter ett bråkn och ska ha återkommit med ett vapen som han ska ha skjutit tre av männen med.

Minst sju döda turister efter klippras i Brasilien

Sju personer har bekräftats döda då ett klippblock rasat ner över turistbåtar i Brasilien, rapporterar Globo. Initialt rapporterades omkring 20 personer saknade, men under natten svensk tid, hade alla utom tre personer hittats.

Enligt räddningstjänsten har många på egen hand kunnat ta sig ur vattnet och till sjukhus. Totalt befann sig 34 personer på de fyra båtarna som träffades i raset.

Olyckan skedde på lördagen vid lunchtid, lokal tid, i Furnas-sjön som ligger i den södra delen av Minas Gerais, omkring 35 mil norr om storstaden São Paulo.

Sjön är ett populärt turistmål och båtturerna låter besökarna komma nära branta klippor, grottor och vattenfall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.