ABBA-Benny bakom pengarna till FI

Publicerad

Kompositören och ABBA-stjärnan Benny Andersson är mannen bakom miljonbidraget till Feministiskt Initiativ. Det avslöjade partiledaren Gudrun Schyman i Aktuellt ikväll.

Det var i onsdags som Benny Andersson ringde upp Gudrun Schyman efter ett radionprogram där hon berättade hur besvärligt det var att få tag ut valsedlar om man är ett nytt parti.

-Han blev väldigt upprörd och ringde och sa att ”så här kan det ju inte vara”, berättar Schyman. Hon förklarade att man kunde ta en blank valsedel och skriva dit partinamnet själv.

En miljon till annonser
Benny Andersson undrade då hur man kunde sprida den informationen vidare och Schyman svarade att det snabbaste sättet var annonser men att partiet saknade pengar.

Samtidigt är Gudrun Schyman partiets förstanamn i EU-valet.
-Han vill naturligtvis att jag kommer in i EU-parlamentet men det här var en reaktion av honom som en god demokrat.

Brandkårsutryckning
Schyman anser inte att hon hamnar i en beroendeställning.
– Det här är inte ett bidrag till valkampanjen utan en brandkårsutryckning. Innehållet i de här annonserna kunde lika gärna valmyndigheterna har skrivit, säger Gudrun Schyman.

I ett pressmeddelande i kväll skriver popstjärnan att problemet med valsedlarna visserligen drabbat flera partier och motiverar sin donation:

”Hon kommer att göra skillnad”
”Eftersom jag sympatiserar med Gudrun Schymans envetna kamp för jämställdhet, så bestämde jag mig för att försöka hjälpa till genom att erbjuda finansiellt stöd till en annons, som berättar om hur man kan gå tillväga när färdigtryckta röstsedlar saknas”

”Jag är övertygad om att hon kommer att göra skillnad om hon får en plats i EU-parlamentet och då inte bara i frågor som gäller jämställdhet!” skriver Benny Andersson.

Yvonne Åstrand, Rapport

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer