Abortmotståndare kan bilda nytt parti

Uppdaterad
Publicerad

Abortmotståndare inom kd kan komma att bilda ett nytt parti. Efter partistyrelsens seger i frågan vid rikstinget finns långt gångna planer på ett nytt parti som ska verka för totalförbud mot aborter, skriver tidningen Dagen.

En initiativtagare, Per Kronlid, säger till Dagen att ”någon måste stå på de ofödda barnens sida. Det måste finnas ett parti som vågar stå för det”.

Kristdemokraternas partisekreterare Lennart Sjögren säger till TT att han inte anser att partiet är splittrat och ser inte ett eventuellt nytt parti som ett hot.

Känslig fråga

Det blev en lång och stundvis mycket känslomässig debatt när abortfrågan diskuterades på kd:s riksting i helgen. Ett 30-tal motioner med olika förslag på skärpningar av abortlagstiftningen hade skickats in före mötet, bland annat flera som föreslog att abortgränsen skulle sänkas från vecka 18 till vecka 12.

Men partiledaren Göran Hägglund försvarade den liberalare linjen och alla de abortkritiska motionerna avslogs utan votering.

Kräver totalförbud

Nu växer alltså missnöjet bland abortmotståndarna inom partiet. Ett nätverk av ett tiotal personer har bildats som inom kort kommer att offentliggöra det parti som man planerar att bilda.

-Vår politik ska bygga på den Heliga skriften och Jesus Kristus, något som kd gjorde tidigare, men som vi upplever att de rört sig bort ifrån, säger Joseph Cristenson, medlem i nätverket, till tidningen Dagen.

Initiativtagaren Per Kronlid är övertygad om att ett nytt parti med abortmotstånd som huvudfråga behövs i svensk politik:

-Vi vill se ett totalförbud av aborter. Det är ett sätt att värna livets okränkbarhet. När man tummar på människolivet har man gått för långt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.