Foto: TT

Adaktussons nej förblir nej

Uppdaterad
Publicerad

Efter dagar av spekulationer upprepar nu Lars Adaktusson sitt nej till att kandidera som partiledare för Kristdemokraterna. Han ger nu sitt stöd till Ebba Busch Thor

EU-parlamentarikern Lars Adaktusson (KD) avböjde redan för några veckor sedan att att ställa upp som partiledarkandidat, men enligt uppgifter till SVT har valberedningen vädjat till Adaktusson att kandidera. Adaktusson skulle fundera ett varv till innan han gav besked – och det har han gjort nu:

– Jag har vägt in olika skäl naturligtvis, som man gör i en sådan här situation, och kommit fram till att jag ska tacka nej, säger Lars Adaktusson till SVT Nyheter.

Kampen om KD-posten

Adaktusson pekar på att han inte har den sakpolitiska erfarenhet som han tycker krävs för att vara partiledare.

Adaktusson stöder Busch Thor

Därmed återstår två kandidater i kampen om att ta över efter den avgående KD-ledaren Göran Hägglund:  Ebba Busch Thor, kommunalråd i Uppsala och Jakob Forssmed, riksdagsledamot och ekonomisk-politisk talesperson för KD.

Lars Adaktussons val är Ebba Busch Thor som han menar har hög kompetens, entusiasm och en tydlig vision.

Utfrågning

På måndag eftermiddag ska ett 70-tal partimedlemmar från landets alla partidistrikt komma till Stockholm för att ställa frågor till huvudkandidaterna vid en intern utfrågning.

Enligt speloddsen ligger den värdekonservativa Busch Thor bättre till än Forssmed som under många år jobbat mycket nära den tidigare partiledaren Göran Hägglund.

I den uppslitande partiledarstriden mellan Göran Hägglund och utmanaren Mats Odell för ett par år sedan röstade Forssmed på Hägglund medan Busch Thor var en av Odells förespråkare.

Lokala utfrågningar

Efter måndagens frågestund väntar fler utfrågningar för partiledarkandidaterna, anordnade bland annat av de lokala partidistrikten i Göteborg och Jönköping.

I slutet av mars kommer valberedningen att presentera sin kandidat till ny partiledare. Om övriga kandidater då drar tillbaka sina kandidaturer är det hela avgjort.

Annars fortsätter kampen ända fram till den 25 april då ett extra riksting väljer ny partiledare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om KD-posten

Mer i ämnet