Foto: TT

Svenska adoptivfamiljer riskerar mista barn

Uppdaterad
Publicerad

Två svenska familjer och en dansk, som sedan nyår levt med sina adoptivbarn i Kenya, kan tvingas lämna barnen ifrån sig. Det eftersom personer som säger sig vara biologiska föräldrar kräver att adoptionerna stoppas.

De små barnen, som är i treårsåldern och numera bara pratar svenska, har sedan årsskiftet bott med sina tilltänkta svenska adoptivfamiljer i Kenya. Landet har en lång adoptionsprocess som innebär att föräldrar som adopterar ska bo i Kenya tillsammans med adoptivbarnen i minst nio månader.

Men nu stoppas adoptionsprocessen eftersom det dykt upp personer som påstår sig vara anhöriga till barnen. En ny rättsprocess kommer ta vid och barnen tvingas under tiden bo på barnhem.

”Barnens vänner” är en av de svenska adoptionsorganisationerna som förmedlat barn till en av familjerna.

– Vi är naturligtvis bekymrade. Inte minst för våra familjers räkning som befinner sig i Kenya. De har börjat en anknytningsprocess, som nu kommer att avbrytas. Det är ju inte till gagn för någon, säger Thomas Lindqvist, ordförande i Barnens vänner.

Utgår från rättsäker hantering

Han framhåller också att det inte finns så mycket att göra nu, annat än att vänta och se vad den kenyanska domstolen beslutar. På fredag ska barnen skiljas från sina adoptivfamiljer och återvända till barnhem. På måndag är nya domstolsförhandlingar planerade att hållas.

– Kenya är ett suveränt land, med sitt eget rättssystem. Vi får utgå ifrån att deras utredning och hantering sker på ett rättssäkert sätt.

Finns det något UD kan göra?

– UD kan möjligtvis agera stödjande för familjerna som berörs, men kan ju absolut inte ingripa i den kenyanska rättshanteringen.

Uppbrotten sätter spår

Att barnen nu kommer att skiljas från sina tilltänkta adoptivfamiljer kommer sannolikt upplevas traumatiskt.

– Adoptivbarn är utsatta för många uppbrott. Först skiljs de från de biologiska föräldrarna, sen placeras de på barnhem, sen tas de om hand av en tilltänkt adoptivfamilj. Nu sker det ytterligare ett uppbrott när de ska bryta anknytningsprocessen med adoptivfamiljen.

– Och uppbrotten sätter sina spår hos varje barn som utsätts för det, säger Thomas Lindqvist, ordförande för adoptionsbyrån Barnens Vänner.

De tre svenska adoptionsorganisationerna som har kontakt med Kenya, har nu skickat ner en representant för att stödja familjerna. Internationell adoption är kontroversiellt i Kenya. Sedan november 2014 råder ett treårigt stopp mot all internationell adoption. Men när stoppet blev aktuellt fick alla pågående adoptionsprocesser tillåtelse att slutföras.

En miljon föräldralösa

När barn överges i Kenya måste det utredas under sex månader om det finns biologiska släktingar som vill ha vårdnaden om barnen. Det finns över en miljon föräldralösa barn i landet, men det är bara något hundratals som adopteras internationellt varje år.

Att det fanns biologiska föräldrar till just de här tre barnen har drivits av den statliga organisationen Child Welfare Society of Kenya (CWSK). De är samtidigt en adoptionsförmedlare som vill administrera internationell adoption när stoppet är över.

– Barnen har inte övergivits. De har varit borta från sina föräldrar, och föräldrarna har letat efter dem, säger Seth Ojienda, advokat som jobbar för CWSK. till den danska tidningen Politiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.