Arbetsförmedlingen summerar fjolåret i en ny rapport. Foto: TT

Arbetsförmedlingen lämnar tillbaka miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen kommer att lämna tillbaka närmare 3,5 miljarder till staten, som skulle gått till subventionerade jobb åt bland annat långtidsarbetslösa och funktionsnedsatta. En förklaring är att man misslyckats med att skapa tillräckligt många extratjänster i kommuner och landsting.

SVT Nyheter har flera gånger berättat hur utvecklingen av de så kallade extratjänsterna gått långsammare än beräknat.

Och enligt Arbetsförmedlingens ekonomichef Fredrik Modigh är just trögheten kring extratjänsterna en av de viktigaste förklaringarna till att man nu måste lämna tillbaks outnyttjade miljarder till staten.

– Extratjänsterna ökade visserligen under 2016, men har inte blivit så många som det inledningsvis planerades för, säger han.

Bättre arbetsmarknad

När Arbetsförmedlingen nu summerar fjolåret i en rapport till regeringen så visar det sig att man på flera poster inte gjort av med hela anslaget.

Två av posterna handlar alltså om subventionerade jobb. Den ena gäller subventionerade anställningar för bland annat långtidsarbetslösa och ungdomar, den andra handlar specifikt om insatser för funktionsnedsatta.

Enligt Fredrik Modigh kan de outnyttjade miljarderna delvis förklaras med en förbättrad arbetsmarknad, som bland annat inneburit att färre ungdomar kommit ifråga för så kallade traineejobb. Fler funktionsnedsatta ska också ha hittat jobb utan subventioner.

Men inte är det så att det slutat finnas långtidsarbetslösa och funktionsnedsatta som skulle ha behov av den här typen av anställningar?

– Nej, inte alls. Det är fortfarande en stor utmaning för oss att jobba med de långtidsarbetslösa, och därför har vi också en ambitiös plan för att öka antalet extratjänster framöver.

Tidigare kritik

Det är inte första gången som Arbetsförmedlingen uppmärksammas för outnyttjade budgetanslag. Redan 2013 skrev SVT Nyheter Jönköping om outnyttjade miljoner till stöd för funktionshindrade, och för ett år sedan skrev Dagens Industri om 2015 års återlämnade miljarder.

Vad säger du till en långtidsarbetslös som gärna tagit en sån här subventionerad anställning, och hör att det funnits pengar som nu brinner inne?

– Då säger jag så här: kom till Arbetsförmedlingen så ska vi absolut hjälpa dig att få det stöd som du har rätt till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Fas 3

Mer i ämnet